Een CO2 blusser kopen

Je kunt een brandblusser kopen om jezelf en jouw omgeving te beschermen. Het is wettelijk verplicht in openbare gebouwen, in kantoren, restaurants … Het aantal is afhankelijk van diverse factoren. De gemeente zal je de juiste informatie daaromtrent bezorgen. Het soort brandblusser zal afhangen van de activiteiten en de toestellen en materialen die je gebruikt in je zaak of kantoor. In dit artikel geven we uitleg over het gebruik van CO2 brandblussers.

Wat is een CO2 brandblusser en wanneer kun je die gebruiken

In CO2 blussers wordt kooldioxide (CO2) gebruikt als blusmiddel. CO2 is een gas. De productie van dit blusmiddel is dus bijzonder milieuvriendelijk. Bovendien is kooldioxide het enige blusmiddel dat volledig zonder residu’s blust. Daarom worden CO2-brandblusapparaten vaak gebruikt voor gevoelige technische apparatuur.

Er zijn verschillende manieren om een brandblusser te kopen. Als je persoonlijk advies wilt, kun je niet om een brandbeveiligingsspecialist heen. Hier krijg je best mogelijke informatie over brandblussers voor de overeenkomstige behoeften. Een andere mogelijkheid is de bouwmarkt. Wij raden je echter niet aan om hier te kopen. Meestal krijg je daar geen pas geteste apparatuur. De brandblussers liggen vaak al enkele maanden op de verkoopvloer. Een andere mogelijkheid is om via het internet te kopen. Als je de tijd neemt om de pagina’s van de site van arbowinkel.nl te doorbladeren, weet je meteen welk apparaat geschikt is voor de bedoelde toepassing. De prijzen zijn meestal aanzienlijk lager dan die van lokale bedrijven en het apparaat wordt zelfs je thuis afgeleverd. Wat wil je nog meer?

CO2 blussers zijn bijzonder effectief in gesloten ruimtes. De CO2 verdampt snel in de frisse lucht of in open ruimtes. Kooldioxideblussers worden voornamelijk gebruikt in professionele toepassingen en mogen niet worden gebruikt door leken.

Kooldioxide is alleen toegestaan tegen brand van vloeistoffen. Vanwege de bluseigenschappen wordt kooldioxide meestal alleen in gesloten ruimtes gebruikt. Toepassingsgebieden zijn laboratoria, elektrische installaties, computerruimtes …CO2 blussers zijn alleen geschikt voor brandklasse B (vloeistofbranden).

Wat betekent brandklasse B

Alle materialen of grondstoffen die kunnen branden zijn ingedeeld in brandklassen. Door de brandklasse weet de expert welk blusmiddel hij moet gebruiken. Het is belangrijk om het juiste blusmiddel te kiezen, omdat er problemen kunnen ontstaan als het verkeerde blusmiddel wordt gebruikt.

Met een CO2 blusser kunnen wij alleen maar een brand van klasse B bestrijden. Brandklasse B omvat alle brandbare stoffen die vloeibaar zijn of vloeibaar worden bij verhitting en brandbaar worden.

Deze vloeibare stoffen zijn bijvoorbeeld:

  • benzine
  • benzeen
  • stookolie
  • ether
  • alcohol


Stoffen die vloeibaar worden zijn bijvoorbeeld kunststoffen zoals PVC, teer of harsen. Ze smelten wanneer ze aan hitte worden blootgesteld en worden op die manier vloeibaar en brandbaar.. Deze stoffen branden zonder sintels, alleen met vlammen. Het is niet de vloeistof zelf die verbrandt, maar een laagje gas aan het oppervlak van de vloeistof. Brandklasse B mag in geen geval met water worden geblust. Het water zou heel snel verdampen en brandende vloeistofdeeltjes meevoeren. Dit zou een abrupte opflakkering van de brand veroorzaken.

Waar wordt een CO2 brandblusser zeker gebruikt:

Een CO2 blusser is zeker nodig in volgende gevallen:

  • elektrische en elektronische installaties
  • schone en ultra-cleane ruimtes
  • gevoelige ruimtes en installaties
  • chemische industrie
  • werkruimtes met speciale hygiënische eisen

De CO2 blusser wordt overal gebruikt waar het blussen geen resten mag achterlaten. Stel je voor dat een poederblusser wordt gebruikt in een cleanroom of serverruimte. Omdat de poederblusser het bluspoeder over de hele ruimte verdeelt en vervolgens alle apparaten moeten worden vervangen, zou de blusschade veel groter zijn dan de brandschade. Daarom worden er in plaats van poeder-, schuim- of waterbrandblussers CO2 brandblussers gebruikt.

Wat moet worden nageleefd bij de omgang met CO2 blussers

Bij het gebruik van CO2 blussers zijn speciale veiligheidsmaatregelen nodig. Als de CO2 brandblusser in een gesloten ruimte gebruikt wordt, moeten alle personen tijdig gewaarschuwd en geëvacueerd worden vanwege het snel optredende zuurstoftekort. Het verstikkingsgevaar kan alleen voorkomen worden met ademhalingsbescherming. Onbeschermde personen moeten daarom de kamers onmiddellijk verlaten. Na gebruik moet er voldoende ventilatie zijn voordat mensen de ruimte weer kunnen betreden.

De kooldioxideblusser is uitgerust met een trechtervormige pijp voor de vorming van “sneeuw”. Ze wordt gericht op de brand in de buurt van de brandhaard. Eerst wordt de klep geopend. Het is belangrijk dat het vuur van de rand en van onderaf wordt bestreden. Stuur bij het losmaken van de kleppen van CO2 containers de “bluswolk” in dezelfde richting als de vlammen, zodat de vlammen als het ware worden omhuld.

Hoe blust een CO2-blusser

Een CO2 brandblusser blust door het verstikkend effect. De zuurstof wordt uit de atmosfeer verdrongen. Hoewel de koolzuursneeuw die door CO2 blussers wordt verspreid, koel is, is het afkoelingseffect hiervan beperkt en speelt het geen rol in het blusproces. Kooldioxide dooft zonder residu achter te laten en is niet elektrisch geleidend.

Zijn CO2 blussers milieuvriendelijk

Kooldioxide is een onmisbaar bijproduct bij veel industriële processen en wordt in grote hoeveelheden geproduceerd. Een groot deel van de CO2 productie is echter van natuurlijke oorsprong. CO2 wordt niet speciaal voor blusdoeleinden geproduceerd. Voor dit doel worden voornamelijk natuurlijke hulpbronnen gebruikt. Het gebruik van CO2 als blusmiddel heeft geen negatieve invloed op broeikaseffect.

Wat moet er tijdens de opslag in acht worden genomen

Kooldioxide wordt in vloeibare vorm en onder hoge druk opgeslagen in stalen cilinders. Voorzichtigheid is dus geboden, want door het ontsnappen van CO2 kunnen er door de lage temperaturen huidverbrandingen ontstaan.

Een goedgekeurde CO2 blusser kopen?

In een professionele omgeving is het verplicht om een goedgekeurde brandblusser te kopen. Een het voordeel van een CO2 brandblusser die voldoet aan de normen die vastgelegd zijn door de Europese Commissie zijn belangrijk. Het garandeert de kwaliteit, de goede werking en de betrouwbaarheid van het toestel. De regeling is in 1941 voor het eerst in Nederland vastgelegd. In de loop van de jaren is het vele malen herzien. Dit hangt samen met de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De geldende normen zijn terug te voeren tot 2007 en zijn vastgesteld door de overheid. Het decreet bevestigde de Europese norm (BIN NE3) en wees de NEN-NE3-norm voor eigen land aan. De gecertificeerde brandblusser heeft een label en geeft ook de productiedatum, vervaldatum, inhoud etc.

Een goedkope CO2 blusser kopen

Als verdeler van Ecofex brandblussers bevelen wij twee types CO2 brandblussers aan voor het bestrijden van klasse B branden. Een Co2 blusser is de enige brandblusser die geschikt is voor het blussen van branden van de klasse B. Deze brandblussers bieden een bijzonder goede kwaliteit voor een voordelige prijs. Ze voldoen aan de Europese, Nederlandse en Belgische normen. Het kleinste formaat heeft een inhoud van twee kilogram en kost €69,75 ex. BTW. Een CO2 blusser van vijf kilogram heb je al voor ongeveer €89,95 ex. BTW. Er zijn regelmatig aanbiedingen met kortingen tussen tien en twintig procent.

Door het doordacht technisch ontwerp van de fabrikant zijn ze van de beste kwaliteit en duurzaamheid. Je kunt zeker zijn van de kracht, de veiligheid en de kwaliteit van het hoogwaardig product dat je bij ons bestelt. Je kunt de brandblussers online bestellen. Ze worden thuis geleverd of je komt ze afhalen in de fysieke winkel in Ede. Bestellingen van 149 euro worden gratis aan huis geleverd. Ook bij je online aankoop krijg je het nodige advies over het gebruik van de CO2 brandblusser. En nog dit ….bij elke bestel ontvang je een geschenk. Alle opgegeven prijzen zijn indicatief. Er kunnen in de toekomst kleine aanpassingen nodig zijn.

Laat je CO2 blusser keuren door ons

Om er zeker van te zijn dat de brandblussers bij nood functioneren, moeten alle brandblussers regelmatig om de 2 jaar worden gecontroleerd door gekwalificeerd personeel. De onderdelen van de brandblussers en de blusmiddelen die zich in de brandblusser bevinden, kunnen na verloop van tijd onbruikbaar worden onder de externe invloeden op de plaats van installatie, zoals temperatuur, vochtigheid, vuil, trillingen of verkeerd gebruik. Als voorkomende maatregel is het raadzaam om de volgende keuringsdata duidelijk te markeren met keuringsstickers op de brandblussers.

Onze klantenservice biedt je een professionele inspectie, onderhoud en reparatie van je brandblussers. Bij problemen komen ze zo snel als mogelijk ter plaatse.

Zij controleren en onderhouden je brandblussers volgens DIN NEN-EN3 eisen. Ze houden rekening met de veiligheidsvoorschriften voor brandblussers, de test- en vulvoorschriften van de betreffende fabrikant en de eisen voor specifieke brandblussers. Na afloop van de inspectie of het onderhoud worden de door hen gekeurde brandblussers door de klantendienst gemarkeerd met een onderhoudscertificaat. Je ontvangt een gedetailleerd inspectieverslag van de uitgevoerde onderhouds- en servicewerkzaamheden. Wij bieden deze service niet alleen voor CO2 blussers, maar ook voor poeder- en schuimblussers.

Brandblussers moeten altijd perfect kunnen functioneren. Bij brand kan een defecte brandblusser mensenlevens kosten en miljoenen euro’s aan materiële schade veroorzaken, als de eerste brandhaard niet tijdig kan worden geblust. Door het controleren en onderhouden van je brandblussers nemen wij de garantie voor de brandbeveiliging en veiligheidsfunctionaliteit van je brandblussers over. Houd er rekening mee dat gebruikte brandblussers onmiddellijk moeten worden gerepareerd.

Bekijk onze webshop voor alle brandblusmiddelen..

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
10091
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2400
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
21
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
141976
cursisten

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Alkmaar
AlkmaarMeer informatie
Lees verder
Otterkoog 93 d
1822BX Alkmaar
Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Lees verder
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Lees verder
Stadhouders Molenweg 70A
7317 AW Apeldoorn
Breda
BredaMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Capelle (Rotterdam)
Capelle (Rotterdam)Meer informatie
Lees verder
Essebaan 40
2908 LK Capelle a/d IJssel
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Lees verder
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Lees verder
Sportlaan 2
9791 LX Ten Boer
Hengelo
HengeloMeer informatie
Lees verder
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Lelystad
LelystadMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Maastricht
MaastrichtMeer informatie
Lees verder
Malbergsingel 62
6218 AV Maastricht
Nijkerk
NijkerkMeer informatie
Lees verder
Stationsweg 22
3862 CG Nijkerk
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Lees verder
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Venlo
VenloMeer informatie
Lees verder
Columbusweg 49
5928LA Venlo
Venray
VenrayMeer informatie
Lees verder
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waddinxveen
WaddinxveenMeer informatie
Lees verder
Nijverheidsweg 2
2742 RG Waddinxveen
Wolvega
WolvegaMeer informatie
Lees verder
Frisaxstraat 3
8471 ZW Wolvega
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Lees verder
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Lees verder
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle
Previous
Next