Zo verzorg je snel een brandwond

Heb jij of iemand anders een brandwond opgelopen? Dan is snelle verzorging een must. Zeker bij ernstige brandwonden, tweedegraads brandwonden of derdegraads brandwonden, is snelle verzorging cruciaal. Maar ook bij een kleine brandwond is dit van belang. Hoe sneller je deze verzorgt, hoe minder pijnlijk deze zal zijn. Maar hoe doe je dit? Zo verzorg je snel een brandwond: je leest het hier.

Hoe verzorg je brandwonden

Scroll om verder te lezen

BHV cursus volgen?

Zo verzorg je snel een brandwond: koelen!

“Eerst water, de rest komt later.” We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Het allerbelangrijkste voor het verzorgen van een brandwond is koeling. Dit is namelijk essentieel om verdere verbranding te stoppen en verdere schade aan weefsel te voorkomen.

 

Hoe moet je een brandwond koelen? Met water. Heel veel water. Een aantal dingen die je daarbij moet weten:

  • Het water hoeft niet brandschoon te zijn. Koelen is het allerbelangrijkste, zelfs al is dit met slootwater
  • Probeer geen kleding van de wond los te krijgen. Dit kan de schade alleen maar verergeren. Koel aan de wond vastgekleefde of gesmolten kleding gewoon mee
  • Koel overvloedig. Minimaal een paar minuten bij een kleine brandwond en tien tot twintig minuten bij een ernstige brandwond

 

Gaat het om een eerstegraads of oppervlakkige tweedegraads brandwond, dan kun je altijd nakoelen met burncare of een ice pack.

Ik ben aan het koelen: wat nu?

Koelen is dus de belangrijkste snelle verzorging van een brandwond. Bij een eerstegraads brandwond of een oppervlakkige tweedegraads brandwond, is koelen in principe voldoende.

Bij een diepe tweedegraads brandwond of een derdegraads brandwond, is het van belang om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Bel 112, breng de hulpdiensten op de hoogte en wacht hun instructies af. Komen zij naar je toe? Blijf dan koelen totdat de hulpdiensten arriveren.

 

Het kan ook noodzakelijk zijn om de wond schoon te maken. Door deze te spoelen met water (wat je idealiter voor koeling doet) zal eventueel vuil in principe uit de wond spoelen. Reinig een diepere brandwond nooit met iets anders dan water. Eventueel kan de huid rondom de wond wel worden gereinigd met bijvoorbeeld Betadine of jodium. Dit helpt ontstekingen voorkomen.

 

Verdere verzorging van de brandwond hangt af van de ernst van de wond. Raadpleeg altijd je huisarts of volg de adviezen van professionals. In principe heeft een brandwond geen verdere verzorging nodig. Deze moet in staat worden gesteld om te helen. Het kan noodzakelijk zijn om de wond af te dekken. Dit doe je met verband, maar niet zonder dat er vet gaas is aangebracht. Dit voorkomt namelijk dat het verband aan de wond vast gaat kleven. Als dat gebeurt, verstoort dit het genezingsproces en zorgt het bovendien voor veel pijn.

Gerelateerde producten

image (10)


Burncare producten

Veiligheidshesjes BHV

Brandpreventie pakketten

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?