Zo verwijder je een teek

Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn. Het bekendste gevaar van een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Een beet kan gevaarlijk worden wanneer deze niet wordt ontdekt. Hoe langer de teek blijft zitten, des te groter de kans is dat er een infectie of ziekte wordt overgebracht. Het is dus zaak om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Zo verwijder je een teek.

Hoe een tekenbeet behandelen?

Scroll om verder te lezen >>

BHV cursus volgen?

Controleer goed op teken

De meeste gevaren ontstaan dus bij tekenbeten die niet worden opgemerkt. Controleer daarom goed op teken. Vooral in de warme maanden en/of wanneer je in de natuur bent geweest. Het hoeft daarbij echt niet om een actief uitje te gaan: ook lekker picknicken in het park of voor de caravan zitten op de camping in een bosrijke omgeving kan er al voor zorgen dat je een tekenbeet oploopt.

 

Teken houden van warmte. Dit betekent dat ze bij voorkeur ook warme plekjes opzoeken. Dat zijn niet de meest eenvoudige plekken om een tekenbeet te vinden. Denk aan onder de oksel, in de liezen of in de knieholte. Maar ook op het hoofd, verscholen in de haren, gaan teken graag zitten.

 

Een teek herken je als een klein bruin/zwart puntje. Als de teek nog niet is volgezogen, zie je vaak ook de pootjes nog. Naarmate de teek zich volzuigt met bloed, wordt hij groter, ronder en lichter van kleur. Dat betekent wel dat de teek al een tijdje heeft gehad om zich vol te zuigen met bloed. Het is belangrijk dat hij zo snel mogelijk verwijderd wordt.

Zo verwijder je een teek

Een teek verwijder je door de teek zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken. Je pakt hem bij de kop stevig vast en trekt de teek eruit, indien nodig met een kleine draaiende beweging. Dit gaat het best met een tekenpincet. Een tekenpincet is ontworpen om een teek dicht op de huid te kunnen pakken en eenvoudig te verwijderen. Gebruik geen middelen zoals alcohol om de teek te verwijderen.

Met een beetje geluk trek je de teek er in zijn geheel uit. Het kan zijn dat er een stukje van de kop achterblijft. In tegenstelling tot wat weleens wordt beweerd, kan dit geen kwaad. De teek is dood en het restant van de kop zal er vanzelf afvallen. Controleer wel goed of niet de gehele kop is achtergebleven. In dat geval zal deze namelijk blijven zitten, met alle risico’s van dien.

Gerelateerde producten

EHBO koffer - Oranje Kruis

Salvequick pleisterdispenser

Verbanddoos B voor bedrijven

BHV hesje in het geel

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?