Zo herken je een beroerte
Een beroerte kan levensgevaarlijk zijn. Helaas worden veel mensen hierdoor getroffen. Jaarlijks worden ongeveer 40.000 mensen slachtoffer van een beroerte. Dat komt neer op 110 gevallen per dag. Het is dus ontzettend belangrijk dat je een beroerte kunt herkennen. Maar hoe doe je dit? Ondanks dat er behoorlijk wat aandacht voor wordt gevraagd, zal dit niet bij iedereen bekend zijn. Daarom leggen wij het graag nogmaals uit. Zo herken je een beroerte.
Scroll om verder te lezen
BHV cursus volgen?
Wat is een beroerte precies?
Bij een beroerte wordt een bloedvat in de hersenen afgesloten, of is dit kapot gegaan. Dit betekent dat er geen bloed bij een bepaald deel van de hersenen kan komen. Het kan gaan om een enkel bloedvat of om meerdere bloedvaten. Dat betekent dus ook dat er meerdere symptomen en klachten kunnen ontstaan.
Een beroerte kan in twee vormen komen: een herseninfarct, waarbij bloedvaten zijn geblokkeerd, of een hersenbloeding, waarbij een bloedvat is gesprongen. Beide gevallen kunnen zeer ernstig en zelfs dodelijk zijn. Bij een geblokkeerd bloedvat, kan er overigens nog onderscheid worden gemaakt tussen een tijdelijke blokkade (TIA) of een permanente blokkade (herseninfarct).
Hoe ontstaat een beroerte?
Een beroerte kan door meerdere redenen ontstaan. Het kan genetisch zijn, maar een ongezonde levensstijl kan hier ook aan ten grondslag liggen. Denk aan roken en alcohol, een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, ernstig overgewicht of onderliggende hart- en vaatproblemen Ook is van bepaalde hormoonbehandelingen bekend dat zij het risico op een beroerte kunnen verhogen.
Hoe herken je een beroerte?
Een beroerte kan zich op diverse manieren manifesteren. Er is echter vrijwel altijd sprake van de aanwezigheid van één of meerdere bekende symptomen. Dit komt omdat een beroerte altijd in een bepaald hersengebied plaatsvindt. Elk hersengebied heeft zijn eigen functies. Daarom zie je in vrijwel alle gevallen bij getroffen hersengebieden specifieke symptomen Let goed op de volgende symptomen:
- Moeite met bewegen van een arm of been
- Een gevoelloze arm of been
- Geen beweging of gevoel in het gezicht
- Moeite met zien
- Niet goed kunnen praten
Soms zijn de klachten zeer duidelijk. Bij een zware beroerte kan het zo zijn dat slachtoffers ledematen helemaal niet kunnen gebruiken, dat er duidelijke verlammingsverschijnselen in het gezicht optreden (de bekende hangende mondhoek) of dat hun spraak ernstig verstoord is. Wees echter scherp, want de symptomen kunnen ook heel subtiel zijn. Zo herken je dus een beroerte: herken de symptomen en controleer deze goed. Soms zijn slachtoffers van een beroerte verward of slaan zij wartaal uit. Dat hoeft echter lang niet altijd zo te zijn.
Gerelateerde producten
Meer blogs lezen?
Het belang van het melden van onveilige situaties op het werk
Het belang van het melden van onveilige situaties op het werk Iedereen zal het erover eens zijn dat het belangrijk is om te werken in
World Restart a Heart Day
World Restart a Heart Day Op 16 oktober wordt stilgestaan bij het belang van reanimatie bij een hartstilstand. De World Restart a Heart Day is
De Nationale Brandpreventieweken gaan 1 oktober van start!
De Brandpreventieweken gaan 1 oktober van start! Iedereen begrijpt het nut van brandpreventie. Aan het voorkomen van brand kun je nooit teveel aandacht besteden. Vandaar