Welk type brandblusser thuis?

Vind je het moeilijk om te bepalen welk type brandblusser je thuis moet kiezen? Lees dan verder. Wij vertellen je in deze blog meer over de verschillende soorten brandblussers en de bijbehorende voor- en nadelen.

Welk type brandblusser thuis? Een schuimblusser of poederblusser

Ben je op zoek naar een brandblusser voor thuis, dan zijn er in de basis twee typen brandblusser waar je naar kunt kijken: een schuimblusser of poederblusser. Er zijn ook nog enkele andere soorten brandblussers. Denk bijvoorbeeld aan een brandslanghaspel. Maar die is meer voor bedrijven. Wij schatten in dat je weinig zin hebt om zo’n groot ding thuis te hebben hangen.

blusser voor thuis

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ook een BHV cursus volgen?

Maar waar moet je dan voor gaan: een schuimblusser of poederblusser. Welk type brandblusser je in huis haalt, is waarschijnlijk afhankelijk van de voordelen en nadelen die voor jou het sterkst wegen. Qua gebruik en prijs zit er nauwelijks verschil tussen deze typen brandblussers.

De voor- en nadelen van een schuimblusser

Een schuimblusser is een uitstekende blusser voor thuisgebruik. De meeste schuimblussers zijn geschikt voor het blussen van branden uit categorie A en B: vaste stoffen en vloeistoffen. Hiermee kun je bijna alle branden in huis aan. Bijna allemaal, want voor het blussen van vetbranden zul je een speciale “ABC” blusser moeten aanschaffen. Het nadeel van een schuimblusser is dus dat deze in veel gevallen geen vetbranden kan blussen. Met name in de keuken kunnen deze branden echter wel ontstaan.

De voor- en nadelen van een poederblusser

In tegenstelling tot schuimblussers zijn de meeste poederblussers wel geschikt voor het blussen van vetbranden. Dat maakt poederblussers nog niets iets completer, over het algemeen. Ze komen echter wel met twee forse nadelen ten opzichte van schuimblussers.Het bluspoeder is zeer fijn en laat veel rotzooi achter. Het zal goed moeten worden schoongemaakt. Vaak heb je hiervoor een zware of zelfs industriële stofzuiger nodig. Ook is het poeder funest voor elektronica. Ten tweede is een poederblusser niet geschikt voor het blussen van personen. Het kán wel, dus gebruik hem zeker ook, maar het inademen van het poeder kan laxerend werken.

Ons advies

Ons advies: ga voor een goede schuimblusser, het liefst een ABC-blusser. Koop daar ook een blusdeken bij: erg handig voor het blussen van personen en kleine (vet)branden.

Gerelateerde producten

Brandpreventie pakketten

Veiligheidshesjes BHV


EHBO koffers

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?