Wat is desinfectie?

Wat is desinfectie? Desinfectie kan op meerdere dingen doelen, In twee gevallen hebben deze met elkaar te maken: onder desinfectie kun je het ontsmetten van een wond verstaan, maar ook het desinfectiemiddel zelf kan hiermee worden bedoeld. En dan is er ook nog zoiets als preventieve desinfectie. Van de handen, bijvoorbeeld, zoals het coronavirus ons geleerd heeft. In deze blog vertellen wij je alles over desinfectie.

Scroll om verder te lezen >>

BHV cursus volgen?

Wat is desinfectie en waarom is dit belangrijk?

Desinfectie is het ontsmetten (desinfecteren) van een wond. Dit kun je doen met een geïnfecteerde wond maar meestal doe je dit al uit voorzorg. Wanneer je een wond oploopt, is dit gedeelte van de huid kwetsbaar. Zeker wanneer het een open wond betreft. Het hoeft dan overigens echt geen grote wond te zijn: ook een kleine wond kan geïnfecteerd raken. Hoe dan? Bijvoorbeeld door vuil in de wond. Maar ook wanneer de huid in contact is geweest met een oppervlak dat niet schoon is. Denk aan grond, zand of aarde, maar ook aan de tanden of klauwen van een (huis)dier.

 

Wanneer er vuil of bacteriën achterblijven in de wond, kun je een infectie oplopen. De wond gaat dan ontsteken. Dat is niet alleen pijnlijk en vertraagt de genezing van de wond: het kan ook zorgen voor andere problemen. In ergere gevallen kun je bijvoorbeeld last krijgen van koorts, of nog ernstigere infectieverschijnselen. Daarom is het belangrijk om direct desinfectie toe te passen. Ook wanneer je denkt dat het misschien niet nodig is. Desinfectie is namelijk in veel gevallen heel eenvoudig: goed uitspoelen met schoon water, is vaak al genoeg.

Wat is desinfectiemiddel?

Met desinfectie kan dus het schoonmaken van de wond bedoeld worden. Maar aan desinfectiemiddelen wordt ook wel eens gerefereerd als “desinfectie”. Het gaat dan om producten zoals alcohol, jodium of Betadine, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Handen desinfecteren

Een ander voorbeeld van desinfectie waar wij inmiddels maar al te bekend mee zijn, door Covid, is het desinfecteren van handen. Desinfectie kan dus ook daar op doelen: het goed schoonmaken van de handen met bijvoorbeeld desinfectielotion om zo besmetting te voorkomen. Overigens kan deze lotion ook worden gebruikt om de huid rond een wond schoon te maken. Gebruik lotion echter nooit in de wond zelf.

Gerelateerde producten

EHBO koffer - Oranje Kruis

Salvequick pleisterdispenser

Verbanddoos B basic voor bedrijven

BHV hesje in het geel

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?