Waarom heftruck en reachtruck apart moet worden behaald

In veel bedrijven worden zowel heftrucks als reachtrucks gebruikt. Als chauffeur wil jij misschien multifunctioneel zijn en beide kunnen besturen. Geen probleem, denk je wellicht: want met een heftruck certificaat mag je toch ook een reachtruck besturen? Niet dus. Beide voertuigen vereisen een eigen certificaat. Dit is waarom heftruck en reachtruck apart moet worden behaald.

Heftruck en reachtruck

Scroll om verder te lezen

Volg direct een heftruck cursus!

De wet eist voor elk voertuig goede kennis

Bij wet is bepaald dat elk bedrijfsvoertuig alleen bestuurd mag worden door een bestuurder die aan kan tonen over de juiste kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid te beschikken. En heftruck en een reachtruck zijn geclassificeerd als afzonderlijke voertuigen. Hoewel er ontegenzeggelijk veel overeenkomsten zijn en ze voor dezelfde doeleinden worden gebruikt, zijn er toch ook verschillen en zijn het twee verschillende typen voertuigen. Allebei vereisen ze dus hun eigen certificaat.

Haal gewoon je certificaat

Mede vanuit het oogpunt van veiligheid zijn er belangrijke verschillen tussen een heftruck en een reachtruck. Veiligheid kan pas gegarandeerd worden wanneer je als bestuurder je voertuig kent, weet hoe dit werkt, hoe het veilig bestuurd moet worden en wat wel en niet kan.

 

In dat opzicht zijn er belangrijke verschillen tussen beide voertuigen die verklaren waarom heftruck en reachtruck apart moeten worden behaald.

Zo is de positie van de bestuurder behoorlijk anders en laten de voertuigen zich ook ander besturen. Dit heeft gevolgen voor hoe er gereden wordt en hoe lasten worden verplaatst. Ook zijn er andere regels voor beide voertuigen. Met een heftruck mag je onder de juiste voorwaarden bijvoorbeeld de openbare weg op. Reachtrucks worden daarentegen weer vaker gebruikt in krappe omgevingen, vanwege hun korte draaicirkel.

Kortom: er zijn ondanks de overeenkomsten toch te veel verschillen om een heftruck en reachtruck onder één certificaat te scharen.

Beide certificaten in één keer behalen?

Je weet nu waarom heftruck en reachtruck apart moeten worden behaald. Maar laten we het vooral niet te moeilijk maken: bij ARBO centrum kun je beide certificaten in één keer behalen. Wij bieden je namelijk een heftruck en reachtruck cursus. Op één dag leer je alle theorie en praktijk voor beide voertuigen, en doe je examen. Schrijf je in op een locatie bij jou in de buurt.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.