Verschil ploegleider en hoofd BHV

Net zoals in andere functies en bedrijfsstructuren is er ook op het gebied van BHV sprake van een duidelijke structuur en taakverdeling. Maar wie staat er nu aan het hoofd van BHV? Dat hangt er vanaf wie je precies bedoelt. Het kan namelijk gaan om de ploegleider of het hoofd BHV. Maar wat is het verschil tussen de ploegleider en het hoofd BHV? Je leest het in deze blog.

Wat is het verschil tussen ploegleider en hoofd BHV?

Zowel de ploegleider als het hoofd BHV staat bovenaan de BHV organisatie. Maar wat is dan precies het verschil tussen de ploegleider en het hoofd BHV? Ze zullen toch niet precies dezelfde taken uitvoeren en dezelfde verantwoordelijkheden hebben? Dat klopt: er is absoluut verschil.

BHV

Scroll om verder te lezen >>

BHV cursus volgen?

Kijk je naar wie er beleidsmatig de scepter zwaait in de BHV-organisatie, dan is dat het hoofd BHV. Het hoofd BHV is in veel gevallen zelf ook een BHV’er, en voert dus BHV taken uit. Zijn of haar voornaamste taak is echter om te zorgen voor beleid op het gebied van BHV. Het hoofd BHV is mede verantwoordelijk voor het BHV plan. Hij of zij zorgt ervoor dat het plan aan de eisen voldoet, dat bepalingen uit het plan worden uitgevoerd en dat iedereen de gemaakte afspraken naleeft. Wanneer er een calamiteit heeft plaatsgevonden, is het hoofd BHV hoofdverantwoordelijk voor verdere acties, zoals evaluaties, documentatie en het eventueel wijzigen/aanvullen van het BHV plan.

 

De BHV ploegleider heeft een heel ander takenpakket. Dit is de leidinggevende in de BHV-organisatie die op locatie zorgt voor de optimale uitvoer van de BHV-taken en een goede samenwerking tussen alle BHV’ers. De ploegleider is de BHV’er die bij een calamiteit de leiding neemt, taken delegeert en als primair aanspreekpunt fungeert.

Een goede samenwerking is belangrijk

Je ziet dat er sprake is van een duidelijk verschil tussen de ploegleider en het hoofd BHV. Toch hebben zij veel met elkaar te maken: een goede samenwerking is belangrijk. Ze zullen dan ook goed communiceren en elkaar doorlopend op de hoogte houden van hun werkzaamheden.

BHV’er worden?

Wil jij BHV’er worden? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Wanneer jij je certificaat behaalt, ben jij officieel BHV’er en kun je (in de toekomst) ook BHV ploegleider of hoofd BHV worden.

Gerelateerde producten

Hesjes BHV

AED apparaat

Beademingsmasker

Beademinigsballon

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.