Veiligheid gaat verder dan producten

Je wilt natuurlijk dat iedereen binnen jouw bedrijf veilig aan het werk kan. Hier kan je zelf   al veel voor doen. Zoals eerder genoemd is het belangrijk om (mocht je die nog niet hebben) een RI&E te maken, hieruit wordt al erg veel duidelijk. Hierdoor weet je namelijk welke risico’s er zijn binnen jouw bedrijf en zo kan je hier naar handelen. Denk aan het aanschaffen van verschillende veiligheidsartikelen. Uit een risico inventarisatie komt duidelijk naar voren wat er nodig is om risico’s te verminderen of zelfs te voorkomen. Dit zijn dingen die je als verantwoordelijke van een bedrijf kunt regelen, maar sommige dingen heb je niet direct in de hand.  

Dit zijn de betekenissen van de kleuren bouwhelmen

Scroll om verder te lezen >>

VCA cursus volgen?

Risicobewuste werknemers

Verschillende veiligheidsartikelen aanschaffen voor je werknemers is zeker goed. Dit zorgt ervoor dat ze veiliger kunnen werken. Denk aan verschillende PBM. Ook is het belangrijk dat, wanneer er iets gebeurt, werknemers goed behandeld kunnen worden. Denk dan aan producten als een EHBO koffer of een AED. Wat je niet direct in de hand hebt is een veilige manier van werken door jouw werknemers. Hiervoor is het belangrijk om jouw werknemers op te leiden. Denk dan aan een VCA cursus. VCA zorgt ervoor dat werkgevers en werknemers bewust worden van de risico’s op de werkvloer. Je houdt dus rekening met de veiligheid en gezondheid van anderen terwijl je aan het werk bent. Erg belangrijk dus! 

BHV zelfs verplicht

Wat ook belangrijk is binnen een bedrijf is een minimaal aantal bhv’ers. Dit is maar goed ook, want zonder bhv’ers hebben veel bedrijven een probleem. BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Een bhv’er is een medewerker die is opgeleid om tijdens gevaarlijke situaties hulp en verzorging te geven. Hoeveel bhv’ers voor een bedrijf verplicht is, hangt af van de grootte van het bedrijf en de hoeveelheid bedrijfsrisico’s. Dit alles wordt weer duidelijk in een RI&E. Deze kan je zelf maken, maar onderschat dit niet. Dit kost veel tijd en maximale aandacht. Je kan een RI&E ook laten maken door ons.  

Overige cursussen

Bij ARBO centrum bieden we nog veel meer veiligheidscursussen aan. Voor glazenwassers is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat zij veilig met een hoogwerker aan de slag kunnen. In de Arbowet staat niet dat een certificaat verplicht is, maar er staat wel dat het verplicht is dat werknemers die zulke voertuigen gebruiken een duidelijke instructie gehad moeten hebben. Dat deze instructie echt gegeven is, kan je dan weer aantonen met een certificaat. Een veiligheidscursus volgen zorgt echt voor een veiligere werkwijze en maakt het bedrijf dan ook direct een stukje veiliger. 

 

 

Waarom een RI&E bij ARBO centrum?

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?