Tips voor het goed verzorgen van een open wond

Een open wond is een wond die specifieke verzorging nodig heeft. Zeker tot aan het moment dat deze echt goed dicht is. Een open wond kan lastig zijn, omdat bijvoorbeeld kleding eraan kan gaan verkleven, Ook loop je met een open wond een risico op infecties. Hoe pak je verzorging van zo’n wond nou aan en houd je deze schoon zodat hij goed geneest? Lees deze tips voor het goed verzorgen van een open wond. Wij leggen je graag uit wat je wel en vooral ook niet moet doen.

Tips voor het goed verzorgen van een open wond

Lees verder >>

BHV cursus volgen?

Het goed verzorgen van een open wond begint met goed schoonmaken

Het goed verzorgen van een open wond begint direct na het oplopen van de wond. Sterker nog: hoe je dan handelt, kan bepalend zijn voor hoe goed en snel de wond geneest. In een open wond wil je geen vuil hebben, want dat kan zorgen voor infecties. Sommige open wonden zijn mooi schoon, maar meestal is er wel een vorm van vuil aanwezig. Dat is lang niet altijd zichtbaar. Na een val, bijvoorbeeld, kan het zijn dat je zand ziet zitten in de wond. Maar ook als je niets ziet zitten, is er een kans op een infectie. Hoe weet je of het oppervlak waarmee je in aanraking bent gekomen schoon was? Kortom: altijd (uit voorzorg) schoonmaken. Het reinigen van een open wond is heel eenvoudig: spoel deze overvloedig uit met schoon water.

Kun je een open wond ook ontsmetten?

Elke open wond maak je schoon met water. Ook een sterk vervuilde open wond. Soms is het nodig om de wond te ontsmetten, bijvoorbeeld na een beet van een dier. Dit kun je doen met ontsmettingsmiddel, zoals jodium of betadine. Maak ook het gebied om de wond heen goed schoon. Ben je bang voor een besmetting of infectie, bel dan direct de huisarts.

De wond is schoon: wat nu?

Een open wond goed schoonmaken, is het belangrijkste. Vervolgens moet je de wond de gelegenheid geven om te helen. Smeer er dus niets op. Veel mensen hebben die neiging, uit het oogpunt van pijnverlichting. Een “huidherstellende crème” klinkt misschien goed, maar dit doet helemaal niets voor de wond. Sterker nog: je verhoogt alleen maar weer de kans op infecties.

 

Een open wond moet je verbinden. Deels om infecties te voorkomen, deels om de wond te kunnen laten helen. Een open wond is plakkerig. Wanneer kleding eraan vast plakt en je deze vervolgens weer los trekt, kan de wond weer open gaan. Zo duurt het herstel een stuk langer.

 

Gebruik voor het verbinden van een wond altijd vet gaas, voordat je een pleister of verband aanbrengt. Zo zorg je ervoor dat ook de pleister of het verband niet gaat verkleven.

Belangrijke tip: goed schoonhouden

Een open wond moet je goed schoon houden. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de pleister of het verband (uiteraard inclusief het gaas) verschoont. Doe dat zeker in het begin dagelijks. Indien nodig kun je bij het verwisselen ook de wond weer schoonspoelen met water en in de lucht laten drogen. Houd dit vol totdat de wond dicht en droog is, en er een korst op zit. Vanaf dat moment hoef je de wond niet meer schoon te houden.

Gerelateerde producten

EHBO koffer - Oranje Kruis

Salvequick pleisterdispenser

Verbanddoos B basic voor bedrijven

BHV hesje in het geel

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?