Tips voor het behandelen van een schaafwond

Iedereen loopt wel eens een schaafwond op. Het is meestal een onschuldige wond, maar ook soms een verrassend pijnlijke. Maar wat kun je er tegen doen? Bij dezen geven wij je wat tips voor het behandelen van een schaafwond. Met behulp van deze tips ben je het snelst van deze wond af.

De belangrijkste tip voor het behandelen van een schaafwond…. niets doen

Heel simpel: de belangrijkste tip voor het behandelen van een schaafwond is simpelweg niets doen. Een oppervlakkige schaafwond zal vanzelf herstellen. Ook al is-ie pijnlijk: een oppervlakkige schaafwond zal snel een korst krijgen. Blijf eraf, wees geduldig, en je zult zien dat de wond binnen enkele dagen goed herstelt. Ernstige schaafwonden kunnen wat langer de tijd nodig hebben. Gun de wond die tijd. Je schiet er niets mee op als je er aan gaat zitten.

Tips voor het behandelen van een schaafwond

Lees verder >>

BHV cursus volgen?

Soms is schoonmaken noodzakelijk

Met wat geluk heb je en schone schaafwond. Dat is een wond waar je verder niets aan hoeft te doen. Bloedt de wond, dan kun je deze even spoelen met water. Dat dien je altijd te doen wanneer de wond vuil is. Om een schaafwond goed te laten genezen, is het belangrijk dat deze helemaal schoon is. Goed spoelen met schoon water is meestal voldoende. Eventueel kun je vuil verwijderen met een vochtig gaasje. Gebruik nooit watten, want deze kunnen vezels achterlaten. Heb je geen water beschikbaar, dan is een ontsmettingsmiddel als jodium of Betadine ook geschikt.

De wond is schoon: wat nu?

Het voordeel van een schaafwond is dat deze over het algemeen mooi droog is. Er komt geen of nauwelijks vocht uit. Dat betekent dat in de meeste gevallen onze tips voor het behandelen van een schaafwond hier gewoon stoppen. Laat na het afspoelen met water de wond drogen en that’s it.

Wanneer er een korst vormt, zal de wond snel genezen. Soms kan het zo zijn dat er nog wat bloed of vocht uit de wond komt. Dit maakt onderdeel uit van het normale heelproces. Wil je jouw kleding beschermen, plak er dan een pleister overheen. Is de wond er vochtig, gebruik dan eerst vet gaas en vervolgens een pleister of verbandje. Het vette gaasje zorgt ervoor dat niets kan verkleven aan de wond.

Wanneer moet ik de wond verder laten behandelen?

Bij een schaafwond is de kans op een infectie klein, maar niet onmogelijk. Worden de randen van de wond rood, gaat de wond pijn doen of komt er troebel pus uit de wond? Dan kan het zo zijn dat de wond is geïnfecteerd. Bel in dat geval de huisarts. Mocht de wond zijn veroorzaakt door een dier (door een beet of klauw), neem dan altijd contact op met de huisarts. Mogelijk dien je uit voorzorg een tetanusinjectie te halen.

Gerelateerde producten

EHBO koffer - Oranje Kruis

Salvequick pleisterdispenser

Verbanddoos B basic voor bedrijven

BHV hesje in het geel

Meer BHV/EHBO nieuws?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.