Redenen waarom elk bedrijf een RI&E moet hebben

Ben je een bedrijf met medewerkers in dienst? Dan ben je verplicht om een RI&E te hebben: een Risico Inventarisatie & Evaluatie. Waarom? Daar zijn diverse redenen voor. Je leest ze hier.

Er moet goede kennis zijn van de risico’s

Als bedrijf wil je veiligheid natuurlijk serieus nemen. Dus moet je weten welke risico’s er spelen in het bedrijf. De RI&E is hiervoor hét instrument. Een bedrijf dat niet op de hoogte is van de risico’s en niet zorgt voor goede veiligheid is geen veilige werkgever. Je kunt alleen zorgen voor goede veiligheid wanneer je weet waar je op moet letten. Daarom is een RI&E verplicht: het legt een solide basis voor veiligheid.

Het is een middel voor doorlopende aandacht voor veiligheid

Wij omschrijven de RI&E altijd als een “levend” document. Het is geen kwestie van eenmalig maken en klaar. De RI&E moet altijd up to date blijven. Dit zorgt ervoor dat je blijft nadenken over risico’s en nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten houdt. Nieuwe risico’s op het gebied van veiligheid moeten in de RI&E worden verwerkt. De RI&E dwingt je dus om goed scherp te blijven.

De RI&E zorgt ervoor dat belangrijke zaken worden vastgelegd

Wat is veiligheid zonder controle? Eén van de redenen waarom de RI&E zo belangrijk is, is omdat zaken hierin worden vastgelegd. Waarom is dit belangrijk? Omdat dit een belangrijke manier is om veiligheid te controleren. Je kunt als werkgever wel zeggen dat je aan veiligheid en risico’s hebt gedacht, maar hoe maak je dit hard?

 

De RI&E is één van de eerste dingen waar instanties naar zullen kijken wanneer er een calamiteit heeft plaatsgevonden. De RI&E kan dienen als belangrijk bewijs van genoeg aandacht voor veiligheid. Kun je als bedrijf een RI&E overleggen waaruit blijkt dat over risico’s en veiligheid goed is nagedacht, en kun je ook aantonen dat hier echt mee wordt gewerkt, dan zit je goed. Je kunt dan aannemelijk maken dat een ongeval of calamiteit niet is ontstaan door laksheid.

 

Mocht je jouw RI&E niet op orde hebben, dan kan dit vervelende gevolgen hebben.

Medewerkers moeten iets hebben om op terug te vallen

Het is belangrijk om de RI&E onder de aandacht te brengen bij medewerkers. Het is een toegankelijk document waarop medewerkers kunnen terugvallen. Dat is belangrijk voor hen. Want op die manier zorg je als werkgever voor transparantie en vertrouwen.

Hulp nodig bij het maken van een RI&E?

Heb jij behoefte aan een specialist die je helpt bij het samenstellen van jouw RI&E? Neem contact met ons op. Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?