Online BHV cursussen: Voldoen ze aan de wettelijke eisen voor Bedrijfshulpverlening?
- Circa 5 minuten leestijd
- marketing@arbocentrum.nl
In de uitzending van 4 november 2024 onderzoekt Radar de kwaliteit en effectiviteit van online BHV cursussen.
Radar stelde de vraag of deze cursussen voldoen aan de eisen van de Nederlandse Arbowet en vroeg om een officiële reactie van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Hieronder een samenvatting van de bevindingen en wettelijke vereisten.
Wettelijke vereisten voor BHV opleidingen
De Arbowet (artikel 15, lid 3) schrijft voor dat bedrijfshulpverleners (BHV’ers) goed opgeleid moeten zijn. Hoewel de wet geen specifieke eisen aan de vorm van de opleiding stelt, moeten de trainingen praktijkgericht zijn en afgestemd op de werkomgeving van het bedrijf. Dit betekent dat een effectieve BHV opleiding vaak fysieke oefeningen moet bevatten, zoals reanimatie en brandbestrijding. Opleidingen moeten daarnaast jaarlijks herhaald of bijgeschoold worden, zoals bepaald door de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van het bedrijf.
Gebrek aan praktische oefening bij online cursussen
Uit het Radar-onderzoek onder 2300 deelnemers blijkt dat veel BHV’ers ontevreden zijn over online cursussen door het ontbreken van praktijkgerichte training. De resultaten tonen aan:
- 24% van de deelnemers kreeg geen reanimatietraining.
- 23% leerde niet hoe een kleine brand te blussen.
- 36% voelde zich onvoldoende voorbereid op evacuaties.
- 48% vond dat hun cursus onvoldoende aandacht besteedde aan het voorkomen van bedrijfsongevallen.
Vooral bij volledig online cursussen missen vaak praktijkcomponenten, wat de effectiviteit beperkt. Zo kreeg 86% van de deelnemers minder dan vier uur training en werden kritieke vaardigheden zoals reanimatie en evacuatie onvoldoende behandeld. Hierdoor voelen veel BHV’ers zich niet voldoende voorbereid op noodsituaties.
Bekijk voor meer informatie de uitzending van Radar op maandag 4 november.
De belangrijke rol van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E)
De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is de basis van het arbobeleid in elk bedrijf en helpt specifieke risico’s in kaart te brengen. Op basis van de RI&E kan de BHV-structuur bepaald worden, waardoor het aantal BHV’ers en hun specifieke vaardigheden afgestemd worden op de werkomgeving. Hierdoor moet de BHV training niet alleen op theorie gericht zijn maar ook praktische oefeningen bevatten die aansluiten bij de specifieke bedrijfsrisico’s.
Intensiever toezicht door de Arbeidsinspectie
De Nederlandse Arbeidsinspectie voert sinds enkele jaren strenger toezicht uit op de naleving van de RI&E-regelgeving en het BHV-beleid. Naast de administratieve controle op bijvoorbeeld het RI&E-plan en het verplichte basiscontract met een arbodienst, vindt ook praktisch toezicht plaats. Hierbij wordt gecontroleerd of de BHV’ers daadwerkelijk getraind zijn in de nodige vaardigheden en of de BHV-richtlijnen op de werkvloer nageleefd worden. Bij gebrekkige BHV kan een bedrijf boetes opgelegd krijgen.
Conclusie: Noodzaak voor praktijkgerichte BHV opleidingen
De opkomst van goedkopere online BHV cursussen roept vragen op over de kwaliteit van bedrijfshulpverlenings trainingen. Zonder praktijkgerichte oefeningen biedt een BHV cursus onvoldoende voorbereiding om effectief te kunnen handelen in noodsituaties, wat de veiligheid op de werkvloer in gevaar brengt. Werkgevers hebben de wettelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat BHV’ers over de juiste vaardigheden beschikken, wat training en oefening in de praktijk noodzakelijk maakt.
BHV cursus bij ARBO centrum volgen? Dit kun je verwachten
Dit zijn hoofdzakelijk de situaties waarmee je leert omgaan tijdens een BHV cursus.
Overweeg je een BHV cursus? Bij ARBO centrum kun je rekenen op een praktijkgerichte cursus die verder gaat dan enkel de basisvaardigheden. Naast het aanleren van de essentiële handelingen, zoals reanimatie en brandblussing, legt ARBO centrum ook de nadruk op het veilig omgaan met noodsituaties in de werkomgeving. Je leert niet alleen hoe je effectief kunt handelen, maar ook hoe je de omgeving veilig houdt voor jezelf, de getroffene en anderen.
November is de Maand van de BHV bij ARBO centrum, het perfecte moment om veiligheid op de eerste plaats te zetten en de juiste voorbereiding te treffen. Profiteer deze maand van 20% korting op EHBO- en BHV-artikelen met de kortingscode BHVMAAND. Daarnaast ontvang je deze maand maar liefst €50 korting op alle BHV cursussen bij ARBO centrum!
Lees hier meer over deze actie: https://www.arbocentrum.nl/50-korting-op-bhv-cursussen/
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Bedrijfshulpverlening is verplicht zodra je als werkgever medewerkers in dienst neemt. Als ZZP’er ben je niet verplicht om een BHV certificaat te halen, maar wel zodra je regelmatig bezoekers krijgt (bijvoorbeeld in een showroom), je stagiaires aanneemt of regelmatig extra krachten inhuurt. Oftewel ook als ZZP’er ben je al snel verplicht een BHV cursus te doen.
Het BHV certificaat is 1 jaar geldig. In de Arbowet staat beschreven dat je elk jaar een BHV herhalingscursus moet volgen om in het bezit te blijven van het certificaat en de (digitale) BHV pas.
Bel onmiddellijk 112 en begin met reanimatie. Indien beschikbaar, gebruik een AED. De eerste minuten zijn cruciaal bij een hartstilstand; snelle reanimatie verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Zorg dat medewerkers opgeleid zijn in reanimatie en weten hoe een AED werkt.
Op een BHV cursus komt het volgende aan bod:
-Eerste hulp kunnen verlenen
-Reanimatie (met AED)
-Evacueren
-Brand bestrijden
In bijna alle gevallen is een RI&E verplicht. Ben je werkgever en wordt er binnen jouw organisatie minstens 40 uur per week gewerkt (alle werknemers bij elkaar opgeteld)? Dan ben je inderdaad verplicht een risico-inventarisatie & -evaluatie op te stellen. Meer over de RI&E binnen de BHV lees je in dit blog
Meer blogs?
Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk 2025
Op 28 april 2025 vraagt de International Labour Organization (ILO) wereldwijd aandacht voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Deze dag benadrukt het belang van preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten, en
Nieuwe campagne Arbeidsinspectie – Zo werk je veilig met rolsteigers
De Nederlandse Arbeidsinspectie is in 2025 gestart met een nieuwe landelijke campagne om het veilig gebruik van rolsteigers te stimuleren. De aanleiding? Nog steeds is meer dan de helft van
Stijging arbeidsongevallen in 2024 – Waarom VCA belangrijker is dan ooit
In 2024 is het aantal arbeidsongevallen in Nederland met 11% gestegen, blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Met 4.306 ongevalsmeldingen is dit het