In deze situaties kies je een stapelaar

In opslagloodsen, warenhuizen, magazijnen, maar ook in bijvoorbeeld tuincentra of groothandels wordt veelvuldig gebruikgemaakt van producten die op pallets staan. Pallets kunnen efficiënt worden gestapeld. Zo staan ze stevig en nemen zij relatief weinig ruimte in. Door te stapelen kun je namelijk de hoogte in, en dat scheelt in de oppervlakte. Pallets stapelen kun je op verschillende manieren doen: handmatig, met een pompwagen of handmatige pallettruck, of met een stapelaar (EPT, Elektrische Pallet Truck). In deze situatie kies je voor het gebruik van een stapelaar.

Stapelaar

Scroll om verder te lezen

Wil je stapelaar cursus volgen?

Wanneer gebruik je een stapelaar?

Is er in het bedrijf een stapelaar aanwezig, dan kun je hier eigenlijk altijd gebruik van maken (mits je beschikt over een certificaat, daar komen wij zo nog op terug). Het is altijd een vorm van gemak die fysieke arbeid scheelt. Handig. Maar soms is het gebruik van een stapelaar ook echt nodig. In welke situatie kies je voor het gebruik van een stapelaar? Er zijn tal van situaties waarin het gebruik van een stapelaar handig, nodig of verplicht is. Denk aan de volgende situaties:

 

  • Wanneer je grote hoeveelheden pallets moet stapelen
  • Bij het tillen of stapelen van zware pallets
  • Bij werken op hoogte

Dit zijn drie situaties waarin het gebruik van een stapelaar zorgt voor meer veiligheid. Dus eigenlijk is de vraag in welke situatie je een stapelaar gebruikt heel erg eenvoudig te beantwoorden: in elke situatie waarin een stapelaar het risico op ongevallen kan verminderen. Moet je bijvoorbeeld enkele lege pallets stapelen, dan is er vanuit het oogpunt van fysieke belasting en gevaar/risico geen reden om hiervoor een stapelaar te pakken. Dit is al anders wanneer de pallets beladen zijn en op hoogte (bovenop een andere pallet of in een stellage) moeten worden getild.

Wie mag een stapelaar gebruiken?

Een stapelaar is geclassificeerd als een bedrijfsvoertuig. Voor het besturen van een bedrijfsvoertuig is een certificaat vereist. Gebruik dus alleen een stapelaar wanneer je in het bezit bent van een geldig stapelaar certificaat. Dit certificaat kun je behalen door een stapelaar cursus te volgen bij ARBO centrum.

Gerelateerde producten

Veiligheidshesje

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?