In deze 3 bedrijfssectoren is een AED aan te raden

Laten we voorop stellen dat een AED altijd aan te raden is. De statistieken wijzen namelijk uit dat de kans om een hartstilstand te overleven met een AED vele malen groter is dan zonder. Wist je dat ongeveer de helft van alle slachtoffers een hartstilstand overleeft wanneer een AED binnen 6 minuten wordt gebruikt? Twijfel dan niet over het aanschaffen van een AED. Met name in deze 3 bedrijfssectoren is een AED aan te raden. Wij kijken in deze blog naar drie totaal verschillende sectoren waarbij het aanschaffen van een AED ook om heel verschillende redenen aan te raden is.

Lees verder >>

Liever een BHV cursus volgen?

Retail & horeca

Om maar eens te beginnen met de statistiek die uitwijst waar de meeste hartstilstanden plaatsvinden. Veruit de meeste hartstilstanden vinden thuis plaats, gevolgd door op straat. Maar op de derde plaats staan openbare gelegenheden, waarbij winkels en horeca het vaakst voorkomen. Dat is logisch, want dit zijn plekken waar veel mensen zijn. Een AED kan hier écht een leven redden, omdat deze snel gepakt kan worden. En zoals je net hebt kunnen lezen, is tijd een cruciale factor.

Sport & recreatie

Bedrijven in de sport-, recreatie- en vrijetijdssector doen er zeker verstandig aan om in AED’s te investeren. Ook hier vinden relatief veel hartstilstanden plaats (bovendien ook in absolute zin). Dat is verklaarbaar: in veel van deze bedrijven draait het om het leveren van fysieke inspanning. Van zwembaden tot kartbanen, lasergame studios en nog veel meer. Het risico dat een bezoeker of klant hier een hartaanval krijgt, ligt gewoon hoger door de aard van de activiteiten. 50% van de slachtoffers van een hartstilstand heeft nog nooit hartklachten gehad. Dit betekent dat veel slachtoffers zonder dat zij het wisten een verhoogd risico lopen.

Scheepvaart en offshore

Het is misschien een verrassende keuze; de offshore industrie. Maar als je er wat langer over nadenkt, is dat het juist helemaal niet. Zoals wij eerder al schreven, is er eigenlijk geen enkele bedrijfssector waarin een AED niet aan te raden is. Zo zou je eenvoudig scholen en kinderopvang kunnen noemen, of juist verzorgingstehuizen vanwege de kwetsbare doelgroep. Maar de offshore industrie heeft één belangrijk kenmerk dat deze bedrijfssector onderscheidt van veel andere sectoren en dat is: afstand.

In de offshore ben je vaak tientallen tot wel honderden kilometers van de bewoonde wereld afgesloten. De enige manier om een platform te bereiken is per boot of helikopter. Dit betekent dat iemand die hier een hartstilstand krijgt, vrijwel volledig afhankelijk is van de aanwezige faciliteiten. Hulpdiensten zullen zelden op tijd kunnen arriveren. Grote platforms hebben vaak interne medische centra, maar zelfs dan geldt dat de afstanden heel groot kunnen zijn en het een behoorlijke tijd kan duren voor er hulp is. Daarom is de aanwezigheid van voldoende AED’s hier cruciaal. Dat geldt ook voor de scheepvaart: een AED op een schip is een absolute must have.

AED aanschaffen

In welke bedrijfssector je ook werkzaam bent: van een AED wordt de veiligheid nooit slechter. Schaf daarom jouw AED aan in onze webshop. 

Gerelateerde producten

AED apparaat

AED elektroden

Beademingsmasker

Beademinigsballon

Meer BHV nieuws?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?