Hoe herken je een hartaanval? Dit is ontzettend belangrijk om te weten. Bij een hartaanval telt letterlijke elke seconde. Hoe sneller je begint met reanimeren, des te groter de kans is dat de reanimatie slaagt. Om dit te kunnen doen, moet je natuurlijk wel een hartaanval kunnen herkennen. In deze blog lees je hoe je een hartaanval herkent.
Het is eerst belangrijk om te weten van een hartaanval precies is. In de inleiding van deze blog, hadden wij het over reanimeren. Reanimatie is noodzakelijk bij een hartstilstand. Dit is dan ook waar de meeste mensen aan denken wanneer het over een hartaanval gaat. Een slachtoffer zakt in elkaar en raakt bewusteloos. Maar er kunnen meer problemen met het hart zijn. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een hartaanval in de vorm van een hartinfarct en een hartstilstand.
Scroll om verder te lezen >>
Hoe herken je een hartaanval? Allereerst door te kunnen constateren wat er aan de hand is. Lang niet altijd zakt een slachtoffer in elkaar. Wanneer er sprake is van een hartinfarct, betekent dit dat er bloedvaten rondom het hart vernauwd of verstopt zijn. Dit kan zorgen voor druk of pijn op de borst, met uitstraling naar de armen. Let vooral ook op signalen van duizeligheid, desoriëntatie, misselijkheid, zweten of kortademigheid. Bel direct 112 en laat hulp komen. Door een hartinfarct tijdig op te merken en te behandelen, kan een hartstilstand vaak voorkomen worden.
Bij een hartstilstand klopt het hart niet meer in het normale ritme. De term “stilstand” kan een beetje misleidend zijn: vaak vertoont het hart nog wel activiteit. Het klopt dan oppervlakkig en zeer snel (niet voelbaar). Het pompt dan geen bloed meer rond. Je dient direct 112 te bellen en te reanimeren. Maar hoe herken je een hartaanval in de vorm van een stilstand? Een slachtoffer zal altijd in elkaar zakken. Vervolgens stel je vast of het slachtoffer bij bewustzijn is en of er sprake is van een hartslag.
Wil jij goed leren handelen bij een hartstilstand? Schrijf je dan in voor een reanimatiecursus, EHBO cursus of BHV cursus van ARBO centrum.
Het belang van het melden van onveilige situaties op het werk Iedereen zal het erover eens zijn dat het belangrijk is om te werken in
World Restart a Heart Day Op 16 oktober wordt stilgestaan bij het belang van reanimatie bij een hartstilstand. De World Restart a Heart Day is
De Brandpreventieweken gaan 1 oktober van start! Iedereen begrijpt het nut van brandpreventie. Aan het voorkomen van brand kun je nooit teveel aandacht besteden. Vandaar
Hoofdkantoor
Galvanistraat 14-1
6716 AE Ede
info@ARBOcentrum.nl
+31 (0) 88 123 0 888
KVK: 6292 5202
BTW: NL 855 017 193 B01
IBAN: NL 95 INGB 000 680 5479
Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.