Hoe herken je een hartaanval?

Hoe herken je een hartaanval? Dit is ontzettend belangrijk om te weten. Bij een hartaanval telt letterlijke elke seconde. Hoe sneller je begint met reanimeren, des te groter de kans is dat de reanimatie slaagt. Om dit te kunnen doen, moet je natuurlijk wel een hartaanval kunnen herkennen. In deze blog lees je hoe je een hartaanval herkent.

Welke vormen van epilepsie zijn er? Focale en gegeneraliseerde epilepsie

Het is eerst belangrijk om te weten van een hartaanval precies is. In de inleiding van deze blog, hadden wij het over reanimeren. Reanimatie is noodzakelijk bij een hartstilstand. Dit is dan ook waar de meeste mensen aan denken wanneer het over een hartaanval gaat. Een slachtoffer zakt in elkaar en raakt bewusteloos. Maar er kunnen meer problemen met het hart zijn. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een hartaanval in de vorm van een hartinfarct en een hartstilstand.

Hoe herken je een hartaanval

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ook een BHV cursus volgen?

Hoe herken je een hartaanval, -infarct of stilstand?

Hoe herken je een hartaanval? Allereerst door te kunnen constateren wat er aan de hand is. Lang niet altijd zakt een slachtoffer in elkaar. Wanneer er sprake is van een hartinfarct, betekent dit dat er bloedvaten rondom het hart vernauwd of verstopt zijn. Dit kan zorgen voor druk of pijn op de borst, met uitstraling naar de armen. Let vooral ook op signalen van duizeligheid, desoriëntatie, misselijkheid, zweten of kortademigheid. Bel direct 112 en laat hulp komen. Door een hartinfarct tijdig op te merken en te behandelen, kan een hartstilstand vaak voorkomen worden.

Bij een hartstilstand klopt het hart niet meer in het normale ritme. De term “stilstand” kan een beetje misleidend zijn: vaak vertoont het hart nog wel activiteit. Het klopt dan oppervlakkig en zeer snel (niet voelbaar). Het pompt dan geen bloed meer rond. Je dient direct 112 te bellen en te reanimeren. Maar hoe herken je een hartaanval in de vorm van een stilstand? Een slachtoffer zal altijd in elkaar zakken. Vervolgens stel je vast of het slachtoffer bij bewustzijn is en of er sprake is van een hartslag.

Leer goed handelen bij een hartstilstand

Wil jij goed leren handelen bij een hartstilstand? Schrijf je dan in voor een reanimatiecursus, EHBO cursus of BHV cursus van ARBO centrum.

Gerelateerde producten

AED apparaat

AED elektroden

Beademingsmasker

Beademinigsballon

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?