Het verschil tussen een EPT en een stapelaar

Het verschil tussen een EPT en een stapelaar? Dat is veel mensen onduidelijk. Dat is niet vreemd. Want als je als leek deze naast elkaar ziet staan en je er één zou moeten kiezen, zou je er waarschijnlijk willekeurig eentje pakken. In veel gevallen zien ze er namelijk behoorlijk vergelijkbaar uit. Of je ziet wel verschillen, maar ziet ook dat ze allebei dezelfde functie hebben. Want dat laatste is zeker het geval. Ze zijn voor een groot deel gemaakt voor hetzelfde werk en kunnen ook voor een groot gedeelte hetzelfde. Maar er is absoluut een verschil. Dat verschil verklaart zich al wanneer je naar de naam EPT kijkt. “EPT” staat namelijk voor “Elektrische Pallet Truck”, vaak ook bekend als elektrische palletwagen of elektrische stapelaar. Je ziet het waarschijnlijk al: een EPT is elektrisch en een stapelaar niet. We leggen graag uit wat dit betekent.

Verschil ept en stapelaar

Scroll om verder te lezen

Wil je ook een EPT cursus volgen?

Het verschil tussen een EPT en stapelaar: wel of geen certificaat?

Voordat we dieper ingaan op het verschil tussen een EPT en een stapelaar, is het eerst handig om een belangrijke overeenkomst te benoemen. Want omdat een EPT elektrisch is en een stapelaar niet (tenzij men spreekt over een elektrische stapelaar, wat dus een EPT is), denken mensen wel eens dat je voor een stapelaar geen certificaat nodig hebt. Maar helaas: ook een stapelaar vereist een certificaat. Ondanks dat een stapelaar niet over een motor beschikt die voor de aandrijving zorgt, is en blijft dit een zeer krachtig, zwaar en potentieel gevaarlijk voertuig. Bij ARBO centrum kun je terecht voor je EPT certificaat en stapelaar certificaat.

De daadwerkelijke verschillen

De daadwerkelijke verschillen tussen een EPT en een stapelaar merk je eigenlijk op twee gebieden. Drie, wanneer je het ontwerp meetelt.

 Een EPT kan dankzij elektrische aandrijving op eigen kracht rijden. Dit betekent dat je voor het verplaatsen van een lading geen spierkracht nodig hebt. Een hieruit voortvloeiend verschil – en voor velen natuurlijk een voordeel – is dat een EPT vaak zwaardere ladingen aankan dan een stapelaar. De krachtige motor kan zwaardere ladingen verplaatsen dan dat je met de hand kunt. Dit geldt ook voor het heffen van de lading. Alles bij elkaar is een EPT dus krachtiger. Daarentegen: een stapelaar kan in principe hetzelfde. Gaat het niet om heel grote of zware ladingen, dan kiezen veel mensen voor een handbediende stapelaar omdat deze een stuk voordeliger is.

 

Overigens bestuur je sommige EPT’s niet zoals stapelaars (te voet en met een hendel), maar zit je daadwerkelijk op het voertuig en gebruik je pedalen en een stuur(knuppel) of knoppen.

Gerelateerde producten

Veiligheidshesje

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?