Het verschil tussen een EPT en een stapelaar

Het verschil tussen een EPT en een stapelaar? Dat is veel mensen onduidelijk. Dat is niet vreemd. Want als je als leek deze naast elkaar ziet staan en je er één zou moeten kiezen, zou je er waarschijnlijk willekeurig eentje pakken. In veel gevallen zien ze er namelijk behoorlijk vergelijkbaar uit. Of je ziet wel verschillen, maar ziet ook dat ze allebei dezelfde functie hebben. Want dat laatste is zeker het geval. Ze zijn voor een groot deel gemaakt voor hetzelfde werk en kunnen ook voor een groot gedeelte hetzelfde. Maar er is absoluut een verschil. Dat verschil verklaart zich al wanneer je naar de naam EPT kijkt. “EPT” staat namelijk voor “Elektrische Pallet Truck”, vaak ook bekend als elektrische palletwagen of elektrische stapelaar. Je ziet het waarschijnlijk al: een EPT is elektrisch en een stapelaar niet. We leggen graag uit wat dit betekent.

Een rode palletwagen staat geparkeerd in een magazijn naast planken met gestapelde kartonnen dozen. Sommige dozen zijn in plastic verpakt en op een paar zijn handgeschreven notities zichtbaar. De gele en blauwe planken markeren het gebied en illustreren verschillen die vergelijkbaar zijn met die tussen een EPT en een stapelmachine.

Scroll om verder te lezen

Wil je ook een EPT cursus volgen?

Het verschil tussen een EPT en stapelaar: wel of geen certificaat?

Voordat we dieper ingaan op het verschil tussen een EPT en een stapelaar, is het eerst handig om een belangrijke overeenkomst te benoemen. Want omdat een EPT elektrisch is en een stapelaar niet (tenzij men spreekt over een elektrische stapelaar, wat dus een EPT is), denken mensen wel eens dat je voor een stapelaar geen certificaat nodig hebt. Maar helaas: ook een stapelaar vereist een certificaat. Ondanks dat een stapelaar niet over een motor beschikt die voor de aandrijving zorgt, is en blijft dit een zeer krachtig, zwaar en potentieel gevaarlijk voertuig. Bij ARBO centrum kun je terecht voor je EPT certificaat en stapelaar certificaat.

De daadwerkelijke verschillen

De daadwerkelijke verschillen tussen een EPT en een stapelaar merk je eigenlijk op twee gebieden. Drie, wanneer je het ontwerp meetelt.

 Een EPT kan dankzij elektrische aandrijving op eigen kracht rijden. Dit betekent dat je voor het verplaatsen van een lading geen spierkracht nodig hebt. Een hieruit voortvloeiend verschil – en voor velen natuurlijk een voordeel – is dat een EPT vaak zwaardere ladingen aankan dan een stapelaar. De krachtige motor kan zwaardere ladingen verplaatsen dan dat je met de hand kunt. Dit geldt ook voor het heffen van de lading. Alles bij elkaar is een EPT dus krachtiger. Daarentegen: een stapelaar kan in principe hetzelfde. Gaat het niet om heel grote of zware ladingen, dan kiezen veel mensen voor een handbediende stapelaar omdat deze een stuk voordeliger is.

 

Overigens bestuur je sommige EPT’s niet zoals stapelaars (te voet en met een hendel), maar zit je daadwerkelijk op het voertuig en gebruik je pedalen en een stuur(knuppel) of knoppen.

Gerelateerde producten

Illustratie van een felgeel VCA-veiligheidsvest met twee horizontale grijze reflecterende strepen over de voorkant. Het mouwloze ontwerp is open in het midden, wat zorgt voor zichtbaarheid en draaggemak.

Veiligheidshesje

Zwarte leren werkschoen met verstevigde neus, VCA-gevoerde enkelkraag en zwarte veters. Het heeft een robuuste, slipvaste rubberen zool en zichtbare stiksels langs de zijkanten. De schoen ziet er stevig uit en is ontworpen voor duurzaamheid.

Veiligheidsschoenen

Witte veiligheidshelm met VCA-certificering, voorzien van ventilatiesleuven aan de bovenkant en een zwarte, verstelbare band aan de achterkant, afgebeeld tegen een effen achtergrond.

Veiligheidshelm

Een paar zwarte en grijze MaxiFlex-handschoenen met VCA-technologie, met getextureerde handpalmen en versterkte vingertoppen. Deze handschoenen hebben elastische manchetten en tonen merk- en veiligheidsinformatie op de achterkant voor verbeterde bescherming.

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een cirkelvormig logo met een blauw midden met een wit pijltje omhoog. Een oranje rand omringt de blauwe cirkel, met de Nederlandse tekst WIJ BIEDEN OOK INCOMPANY TRAININGEN AAN, wat betekent Wij bieden ook in-company trainingen aan.