Gestoken door een bij

Ben je gestoken door een bij? Dat merk je meteen. Een bijensteek kan behoorlijk venijnig aanvoelen. Venijnig genoeg om een kind behoorlijk te laten schrikken en aan het huilen te maken. Maar ook voor volwassenen is het zeker geen pretje.

 

Wanneer je gestoken wordt door een bij, zal dat altijd zijn omdat de bij geen andere optie zag. Bijen zijn – in tegenstelling tot wespen – niet agressief en zullen alleen steken wanneer zij geprovoceerd worden of in het nauw gedreven zijn. De meeste bijensteken vinden dan ook plaats omdat iemand op een bij is gaan staan, of omdat de bij in kleding verstrikt is geraakt. De steek doet weliswaar pijn, maar is in de meeste gevallen voor de bij nog een stuk erger: in principe scheurt de angel namelijk los van het lichaam van de bij, waardoor deze overlijdt. Voor de bij is er dus vaak geen redden meer aan, maar jij vraagt je misschien af wat jij kunt doen tegen een bijensteek.

Gestoken door een bij

Scrollen om verder te lezen >>

BHV cursus volgen?

Gestoken door een bij? Dit is wat je kunt doen

Wanneer je bent gestoken door een bij, is het eerst zaak om te controleren of de angel nog in de huid aanwezig is. Deze blijft dus vaak achter na de steek en is eenvoudig te herkennen. Een angel kun je het beste verwijderen met een pincet. Ga niet krabben of duwen: dan heb je namelijk kans dat je resterend gif verder de wond in duwt, waardoor deze alleen maar pijnlijker zal worden.

 

Direct na het verwijderen van de angel, kun je het beste de plek waar je gestoken bent goed koelen. “Gif uitzuigen” zoals mensen het wel eens noemen, heeft geen enkele zin. Zelfs als je er direct bij bent, is dit te laat en haalt het niets uit. Je kunt beter de wond koelen om verdere zwelling en pijn tegen te gaan. Houd de wond een paar minuten onder koud water.

 

Verder hoef je niets te doen.

 Je kunt ook eigenlijk niets doen. Voor verdere verlichting zou je een icepack kunnen gebruiken. De pijn en zwelling nemen echter vanzelf weer af. Vaak is de ergste pijn binnen enkele minuten voorbij en voel je er na een paar uur al vrijwel niets meer van.

Bel direct 112 bij een allergische reactie

Sommige mensen zijn allergisch voor een bijensteek. Ben je al eens eerder door een bij gestoken en heb je een allergische reactie gehad, dan weet je wat je kunt verwachten en kun je zelf inschatten of je 112 moet bellen. Is het de eerste keer? Let dan vooral op symptomen als jeuk (ook in de keel), misselijkheid en ademhalingsproblemen. Voel je deze opkomen, bel dan uit voorzorg 112. Een allergische reactie kan erg gevaarlijk zijn.

 

Ook wanneer je gestoken wordt in je mond, neus of oor is het verstandig om (preventief) hulp in te schakelen.

Gerelateerde producten

EHBO koffer - Oranje Kruis

Salvequick pleisterdispenser

Verbanddoos B voor bedrijven

BHV hesje in het geel

Meer blogs lezen?