Welke vormen van epilepsie zijn er?

Welke vormen van epilepsie zijn er? Het antwoord is een beetje afhankelijk van hoe je hiernaar kijkt. Er zijn, wanneer je kijkt naar wat er gebeurt in de hersenen, twee vormen van epilepsie: focale en gegeneraliseerde epilepsie. Maar er kan op meerdere manieren onderscheid worden gemaakt bij deze aandoening.

Symptomen epileptische aanval

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ook een BHV cursus volgen?

Welke vormen van epilepsie zijn er? Focale en gegeneraliseerde epilepsie

Epilepsie kan het eenvoudigst worden omschreven als “kortsluiting in de hersenen”. Elektrische impulsen raken verstoord waardoor bepaalde functies verstoord raken. Er gaat dus iets mis in de hersenen, maar dat kan op twee verschillende manieren gebeuren.

 

Bij gegeneraliseerde epilepsie treedt er een verstoring op in verschillende delen van de hersenen tegelijk. Dit kan ook per aanval verschillen. Bij focale epilepsie is er sprake van een verstoring in een specifiek deel van de hersenen. Veelal is dit bij elke aanval hetzelfde deel.

Interne en externe invloeden

Een andere vorm van epilepsie die je kunt onderscheiden heeft te maken met de manier waarop de aanvallen tot stand komen. Bij sommige mensen worden epilepsie aanvallen namelijk veroorzaakt door een externe factor. Dit kan van alles zijn: van chronische oververmoeidheid tot een te lage bloeddruk en zelfs een allergische reactie of reactie op fel, knipperend licht.

Bij andere mensen ontstaan de aanvallen zonder ogenschijnlijke oorzaak. Deze groep krijgt altijd de diagnose epilepsie. De in de vorige alinea omschreven groep niet. Iemand wordt alleen gediagnosticeerd met epilepsie wanneer de aanvallen herhaaldelijk, over langere periode en zonder duidelijke oorzaak plaatsvinden.

De symptomen

Ten derde zou je nog onderscheid kunnen maken in symptomen. Want de ene epilepsie aanval is de andere niet. Lang niet iedereen krijgt last van het kenmerkende schokken en de heftige spierspasmen. Bij sommige mensen treedt er bijvoorbeeld tijdelijk verminderd zicht op, duizeligheid of een verminderd bewustzijn. In sommige gevallen zijn de symptomen dermate mild dat epilepsie niet eens wordt herkend.

Gerelateerde producten

EHBO koffer - Oranje Kruis

Salvequick pleisterdispenser

Verbanddoos B basic voor bedrijven

BHV hesje in het geel

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?