Dit zijn de juiste plekken om een AED op te hangen

Zoals je ongetwijfeld weet, kan een AED levens redden. De kans dat een slachtoffer van een hartstilstand deze overleeft, is met een AED vele malen groter dan zonder. Dan is het echter wel van belang dat je de AED zo snel mogelijk kunt gebruiken. De plek waar je een AED ophangt, is van cruciaal belang. Je moet de AED snel en zonder problemen kunnen pakken. Tegelijkertijd moet deze wel veilig hangen én idealiter ook goed in het zicht. Dit zijn de juiste plekken om een AED op te hangen.

aed

Scroll om verder te lezen

Liever een BHV cursus volgen?

De juiste plekken om een AED op te hangen in een bedrijf

Wat zijn de juiste plekken om een AED op te hangen in een bedrijf? Dat is deels afhankelijk van wie je toegang wilt geven tot de AED. Mag iedereen deze in geval van nood gebruiken? Zorg er dan voor dat de AED op een openbare, toegankelijke plek op ooghoogte hangt. Goede plekken hiervoor zijn onder andere: bij de ingang, in de receptie of in een centrale hal. Kies altijd voor een plek waar genoeg mensen zijn en van waaruit andere plekken in het bedrijf snel bereikt kunnen worden. Denk ook goed na over bijvoorbeeld stickers en borden om de locatie van de AED aan te geven.

 

Wil je dat alleen een selecte groep mensen toegang heeft tot de AED, zoals je BHV’ers? Zorg er dan vooral voor dat de plek waar de AED hangt goed bekend is bij de medewerkers om wie het gaat. 

Het moet dus in de eerste plaats een plek zijn waartoe medewerkers eenvoudig toegang hebben. De AED moet zonder problemen door hen te pakken zijn. Een bedrijfskantine kan hiervoor een goede plek zijn, maar kijk vooral naar de bereikbaarheid van de rest van het pand vanuit de ruimte waar de AED komt te hangen.

De juiste plekken om een AED op te hangen thuis

Wat thuis de juiste plek is om een AED op te hangen, is vooral afhankelijk van de toegankelijkheid. Het kan eigenlijk overal aan en in huis zijn, maar kies bij voorkeur voor een centrale plek. Een plek die niet geblokkeerd wordt. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een AED in een kamerkast te hangen waarin je ook voorraad bewaart. Natuurlijk kan het wel, maar zorg dan wel dat de AED nooit geblokkeerd wordt door andere spullen. Wij begrijpen dat je thuis een AED niet altijd vol in het zicht wilt hebben hangen, maar denk goed na over een goed toegankelijke locatie.

Gerelateerde producten

AED apparaat

AED elektroden

Beademingsmasker

Beademinigsballon

Meer BHV nieuws?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?