Dit zijn de belangrijkste taken van een BHV’er

Dat BHV’ers een belangrijke rol in het bedrijf spelen, dat weet je waarschijnlijk al. Maar wat zijn nu de belangrijkste taken van een BHV’er? Deze gaan verder dan de drie hoofddisciplines waaruit BHV bestaat. Lees verder om te weten te komen wat de belangrijkste taken zijn.

Met een pleister

EHBO is natuurlijk één van de belangrijkste taken van een BHV’er. In de meeste gevallen ook de taak die het vaakst wordt uitgevoerd. Een BHV’er is een getrainde EHBO’er. BHV’ers kunnen helpen bij ongevallen, klein en groot, maar hebben ook geleerd om te reanimeren (traditioneel en met behulp van een AED).

Branden blussen

Leren hoe je een beginnende brand blust is onderdeel van de BHV training. Op het moment dat er een brand uitbreekt, zijn BHV’ers de medewerkers die blussen. Natuurlijk nemen zij zelf een blusser ter hand, maar zij kunnen ook collega’s instrueren.

Evacuaties leiden

In ernstige situaties kan het noodzakelijk zijn om het pand te evacueren. BHV’ers zijn opgeleid om evacuaties veilig en georganiseerd te laten verlopen. Zij leiden de evacuatie en instrueren collega’s om ervoor te zorgen dat dit zo goed mogelijk gebeurt.

Kalmeren, delegeren en organiseren

Tot zover de drie kerntaken van een BHV’er: EHBO verlenen, branden blussen en evacuaties leiden. Er zijn nog meer belangrijke taken die een BHV’er uitvoert. Bedrijfshulpverleners zijn leiders wanneer er sprake is van een calamiteit. Collega’s kijken naar en vertrouwen op hen. Een BHV’er heeft ook als taak ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt. Als BHV’er ben je een voorbeeld. Onderdeel van jouw taken is dus ook om te zorgen dat slachtoffers en betrokkenen kalm blijven, dat taken goed worden verdeeld en dat alles zo georganiseerd mogelijk verloopt.

Meedenken over veiligheidsbeleid

Nog een belangrijke taak van BHV’ers is meedenken op het gebied van veiligheidsbeleid. Als BHV’er ben je een ontzettend belangrijke schakel tussen de werkvloer en management/directie op het gebied van veiligheid. Je denkt proactief mee en geeft feedback. Vaak in samenwerking met de BHV ploegleider en/of het hoofd BHV (die gaat over beleid).

Wil jij BHV’er worden?

Klinkt interessant en uitdagend, niet? Wil jij ook BHV’er worden? Schrijf je dan direct in voor een BHV cursus van ARBO centrum.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.