Deze stappen volg je indien er een brand uitbreekt

Wanneer er een brand uitbreekt, zijn er protocollen die gevolgd dienen te worden. Elk bedrijf waar brandblusmiddelen aanwezig zijn, heeft een duidelijk plan bij brand. In dit plan zijn stappen opgenomen die ervoor moeten zorgen dat er zo min mogelijk schade wordt geleden door brand. Eén van de belangrijkste dingen is dan dat alle aanwezigen het pand zo snel en veilig mogelijk verlaten. Welke stappen worden gevolgd indien er een brand uitbreekt, is afhankelijk van de hoedanigheid waarin je in het pand aanwezig bent. Ben je BHV’er, of niet BHV’er? Wanneer je geen BHV’er bent, volg je de instructies van BHV’ers op. Ben je wel BHV’er, dan heb je specifieke taken. Onderstaand lees je het algemene proces.

Scroll om verder te lezen

BHV cursus volgen?

Direct melding maken van de brand

De eerste stap bij brand, is melding hiervan maken. In sommige bedrijven is er een automatisch brandmeldsysteem. Er zal dan niet alleen een alarm klinken, maar ook direct een melding worden gemaakt bij de hulpdiensten. In sommige gevallen wordt die melding handmatig gedaan. Dat kan door iedereen gedaan worden.

BHV’ers nemen de leiding

Wanneer er brand uitbreekt, nemen BHV’ers de leiding. Deze medewerkers zijn hier namelijk voor getraind. Dat betekent echter niet dat men afwacht tot BHV’ers actie kunnen ondernemen. Ook niet BHV’ers kunnen beginnen met het blussen van de brand, of natuurlijk het verlaten van het pand of de ruimte wanneer blijkt dat de brand te gevaarlijk is. Maar zodra er een BHV’er ter plaatse is, zal hij/zij de leiding overnemen.

Blussen en evacueren

Op het moment dat BHV’ers de leiding nemen, volgen alle aanwezigen hun instructies. BHV’ers zijn getraind om bij branden de juiste beslissingen te nemen, taken te delegeren en aanwezigen te instrueren. De twee belangrijkste taken van BHV’ers bij een brand zijn de brand blussen en aanwezigen evacueren.

Zodra de BHV’ers de leiding hebben genomen, volg je dus de door hen opgedragen stappen. Het kan zijn dat een BHV’er je vraagt om te ondersteunen, maar in principe zal altijd worden gevraagd om instructies op te volgen en het pand te verlaten. Dit gebeurt volgens een vastgelegd stappenplan: het evacuatieplan. Evacuatie vindt indien mogelijk plaats via vaste routes, naar een vooraf bepaald verzamelpunt.

 

Ben je BHV’er, dan zien de stappen bij brand er net wat anders uit. De BHV teamleider zal in principe taken delegeren. Dat kan betekenen dat je als BHV’er EHBO gaat verlenen, brand gaat blussen of aanwezigen gaat begeleiden bij het evacueren van het pand.

Ook BHV’er worden?

Spreekt dit jou aan en wil jij bij een brand een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid? Geef je dan op voor een BHV cursus van ARBO centrum.

Gerelateerde producten

Veiligheidshesjes BHV

Brandpreventie pakketten


EHBO koffers

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?