5 Stappen om een blusdeken te gebruiken bij mensen

Een blusdeken is uitermate geschikt voor het blussen van een persoon die in brand staat. Dit geldt niet voor alle brandblussers. Een poederblusser bijvoorbeeld, kan voor irritatie van ogen, luchtwegen en een laxerende werking zorgen. Natuurlijk gebruik je deze wel als de nood aan de man is. Alleen een CO2-blusser kun je écht niet op mensen gebruiken: omdat het blusmiddel ijskoud is, kun je brandwonden oplopen. Gebruik bij voorkeur dus een blusdeken. Dit zijn de 5 stappen om een blusdeken te gebruiken bij mensen.

Blusdeken

Lees verder >>

Wil je ook een BHV cursus volgen?

5 Stappen om een blusdeken te gebruiken bij mensen: de belangrijke eerste stap

De allereerste stap is natuurlijk om überhaupt een blusdeken te hebben. Heb je die nog niet? Schaf dan direct een blusdeken aan in de webshop van ARBO centrum. Wanneer een persoon in brand staat, is stap 1 om de blusdeken te pakken. Zorg daarom ook altijd dat deze zich op een centrale, relevante en eenvoudig te bereiken plek bevindt. Schaf indien nodig meerdere blusdekens aan en bewaar deze op plekken waar het risico op een brand het grootst is. Denk bij thuisgebruik bijvoorbeeld aan de keuken.

Stap 2: blijf kalm en kalmeer het slachtoffer

Efficiënt iemand blussen gaat het beste wanneer je kalm bent. Iemand in brand zien staan, kan natuurlijk een paniekreactie oproepen. Kalmeer jezelf en net zo belangrijk: kalmeer het slachtoffer. Zorg dat hij/zij stil blijft staan. Roep duidelijk dat je hem/haar gaat blussen.

Stap 3: sluit de zuurstoftoevoer volledig af

Een brand blussen, of het nu gaat om een object of een persoon, gaat alleen wanneer je de zuurstoftoevoer helemaal afsluit. 

In het geval van een persoon betekent dit dat je het lichaamsdeel dat in brand staat volledig dient te bedekken. Wikkel het lichaamsdeel indien mogelijk in en dek het anders zo volledig mogelijk af. Voer enige druk uit om het gebeid echt goed af te dekken.

Stap 4: bel 112

De derde en vierde stap om een blusdeken te gebruiken bij mensen, kunnen een beetje door elkaar heen lopen. Heb je de blusdeken gebruikt en vermoed je ernstig letsel, bel dan direct 112. Is er ook iemand anders aanwezig? Laat deze persoon bij vermoedens van ernstig letsel dan direct 112 bellen, terwijl jij blust.

Stap 5: koel de brandwond

Wanneer de brand gedoofd is, zit je werk er zeker nog niet op. De laatste stap om een blusdeken te gebruiken bij mensen betekent dat je de deken verwijdert wanneer de brand is geblust en de brandwond gaat koelen. Doe dit overvloedig met lauw water. Blijft de kleding aan de wond kleven? Probeer deze dan niet te verwijderen of los te trekken, maar koel de kleding mee.

Gerelateerde producten

Brandpreventie pakketten

Veiligheidshesjes BHV

Blusdekens ARBO centrum

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?