Vier kenmerken van een botbreuk
Een botbreuk is een ernstige kwetsuur. Eentje die je dient te herkennen. Een botbreuk moet namelijk zo snel mogelijk behandeld worden. Je moet vooral voorkomen dat er nog grotere schade op kan treden. Een lichaamsdeel met een gebroken bot moet je dan ook absoluut niet verder belasten. In de meeste gevallen zal dat risico er niet zijn, omdat de pijn dermate hevig is dat een slachtoffer van een botbreuk zo min mogelijk zal willen bewegen. Maar niet elke botbreuk is dermate pijnlijk. Bovendien is een botbreuk niet altijd goed te herkennen. Om je hiermee te helpen, behandelen wij vier kenmerken van een botbreuk.
Scroll om verder te lezen >>
BHV cursus volgen?
Eerst een belangrijk verschil
Voordat we de vier kenmerken van een botbreuk behandelen, is het belangrijk om het eerst te hebben over een belangrijk verschil: een inwendige versus een uitwendige botbreuk. Bij een uitwendige botbreuk is de huid gescheurd. Je kijkt dus in een wond. Soms steekt het bot ook uit de huid vandaan. In deze blog behandelen wij de vier kenmerken van een inwendige botbreuk. Een uitwendige botbreuk is namelijk direct te herkennen, een inwendige vaak niet.
Kenmerk 1: (zeer veel) pijn
Pijn is één van de vier kenmerken van een botbreuk. Pijn hoeft nog niet direct te wijzen op een botbreuk. Ook zonder breuk kan er sprake zijn van (zeer veel) pijn. Denk aan een verstuiking of kneuzing. Pijn is echter altijd een signaal om serieus te nemen. Zeker wanneer je vermoedt dat het om een botbreuk gaat. Heeft een slachtoffer veel pijn, ga dan voorzichtig te werk en schakel de hulpdiensten in wanneer je denkt dat je met een botbreuk te maken hebt. Komt de pijn voor in combinatie met (één van) de onderstaande kenmerken, dan weet je vrijwel zeker dat je met een botbreuk te maken hebt.
Kenmerk 2: verkleuring en/of zwelling van de huid
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Kenmerk 3: een onnatuurlijke positie
Dit is waarschijnlijk de duidelijkste van die vier kenmerken van een botbreuk: een onnatuurlijke positie van het lichaamsdeel met de breuk. Vooral bij een breuk in een arm of been is dit direct te herkennen. Wederom geldt: dit komt zeker niet bij elke soort breuk voor. Maar zie je een afwijkende stand of onnatuurlijke positie van een lichaamsdeel, dan weet je zeker dat het bot gebroken is.
Kenmerk 4: een krakend geluid
Een zeer naar kenmerk van een botbreuk, maar wel een duidelijk kenmerk: een krakend geluid bij het bewegen. Soms doen slachtoffers van een botbreuk er alles aan om niet te bewegen. In andere gevallen beweegt een slachtoffer door de paniek en pijn juist heel wild, of probeert hij/zij een positie aan te nemen waarin de pijn te verdragen is. Hoor je tijdens het bewegen een krakend geluid, dan wijst dit op een botbreuk.
Gerelateerde producten
Meer blogs lezen?
Het belang van het melden van onveilige situaties op het werk
Het belang van het melden van onveilige situaties op het werk Iedereen zal het erover eens zijn dat het belangrijk is om te werken in
World Restart a Heart Day
World Restart a Heart Day Op 16 oktober wordt stilgestaan bij het belang van reanimatie bij een hartstilstand. De World Restart a Heart Day is
De Nationale Brandpreventieweken gaan 1 oktober van start!
De Brandpreventieweken gaan 1 oktober van start! Iedereen begrijpt het nut van brandpreventie. Aan het voorkomen van brand kun je nooit teveel aandacht besteden. Vandaar