3 manieren om een wond te verbinden

Wanneer je een wond hebt opgelopen, is het soms noodzakelijk om deze te verbinden. Dat geldt voor een bloedende wond, diepe schaafwond of open wond waarin vuil terecht kan komen. Door de wond goed te verbinden blijft deze schoon. Zo voorkom je infecties. Ook zal de wond sneller helen. Maar hoe moet je een wond verbinden? Hierbij drie veel voorkomende manieren.

Met een pleister

Wanneer het gaat om wonden verbinden, denk je misschien direct aan verband. Dat komt natuurlijk door de naam. Bij de meeste wonden is het helemaal niet nodig om verband te gebruiken. Gaat het namelijk om een kleine wond, dan volstaat een pleister meestal. Zorg ervoor dat de wond goed schoon is. Reinigen doe je door de wond uit te spoelen met water. Eventueel kun je de huid rondom de wond desinfecteren. Laat de wond drogen en plak een pleister met het wondkussen over de wond. Vergeet niet om de pleister dagelijks te vervangen om de wond schoon te houden.

Met gaas en een verband

Is de wond groter, dan is de kans aanwezig dat een pleister te klein is. Het is belangrijk dat de gehele wond goed is afgedekt. In deze gevallen kun je een vet gaasje en verband gebruiken. Gebruik altijd gaas. Leg je het verband namelijk direct op de wond, dan is de kans groot dat het verband gaat verkleven. Dat is niet alleen pijnlijk maar vergroot ook de kans op infecties. Maak de wond schoon en droog zoals in de vorige alinea beschreven, breng het gaas aan, rol het verband er overheen en zet het verband vast met tape of een verbandklem.

Met een zwaluwstaartje

Snijwonden dien je vaak anders te verbinden dan andere bloedende wonden of schaafwonden. Bij snijwonden is het belangrijk dat de wond goed en snel kan dichtgroeien. Wanneer er een diepe snee in de huid zit, is dat vaak lastig. Een zwaluwstaartje is een pleister die je dwars over de wond plaatst. Door de vorm van deze pleister worden beide huiddelen naar elkaar toe getrokken. Hierdoor zal de snee sneller dichten en de wond sneller genezen. Eventueel kun je meerdere zwaluwstaartjes plakken en hier overheen een normale pleister of verband aanbrengen.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs over BHV?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?