Zijn rookmelders verplicht?

Het antwoord op deze vraag is voor nu: nog niet overal. Echter gaat dit veranderen. Vanaf 1 juli 2022 is het namelijk verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelder op te hangen. De verplichting is er al voor nieuwbouwhuizen en bedrijven, maar deze verplichting komt nu ook voor bestaande huizen en gebouwen.

Rookmelders voor bedrijven

Voor bedrijven zijn rookmelders dus al een tijdje verplicht. Elk bedrijf moet er minstens 1 hebben. Dit moet dan in een centrale ruimte worden geïnstalleerd. Al kan het zijn, afhankelijk van het type bedrijf, de grootte van het bedrijf en eventuele wetgeving, dat er nog meer verplichtingen zijn rondom rookmelders.

Rookmelder voor woonhuizen

Dit is sinds 2003 al verplicht gesteld voor alle nieuwbouwhuizen. Dus alle huizen die gebouwd zijn na 2003, hebben als het goed is minstens 1 rookmelder hangen. Dit is goed, want een rookmelder kan levens redden. De brandweer wil al lange tijd dat rookmelders verplicht gesteld worden in alle woonhuizen. Dit is begrijpelijk, want dagelijks heeft de brandweer te maken met verschillende slachtoffers die vastzitten in hun huis. Een rookmelder vergroot de kans dat een persoon zijn woning op tijd kan verlaten of op tijd hulp kan inschakelen. Wanneer je bijvoorbeeld ligt te slapen zal je minder snel wakker worden van geur, dan van een hard alarm.

 

Nu is dan ook bekend gemaakt dat vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht zijn voor iedere woning. Hiermee hopen we in de toekomst op minder slachtoffers door brand.

Werk aan de winkel

Deze nieuwe wetgeving betekent voor vele huishoudens werk aan de winkel. Er moeten dus rookmelders worden aangeschaft. Nu is het zaak om te kijken welke rookmelder voor jouw huis geschikt is. Voor de grotere huizen is het bijvoorbeeld slim om meerdere rookmelders met koppelfunctie te kopen. Ook bestaan er slimme melders die een signaal naar je telefoon sturen. Ideaal voor wanneer je niet thuis bent. Denk goed na over wat jij wilt. Op Arbwinkel.nl hebben we verschillende rookmelders waar je uit kunt kiezen. Wacht niet tot 1 juli, maak je huis zo snel mogelijk brandveilig en bestel je rookmelders nu. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou