5 Redenen om rookmelders te plaatsen

Rookmelders vervullen een ontzettend belangrijke functie en kunnen veel schade en leed besparen. Daarom geven wij je graag 5 redenen om rookmelders te plaatsen. Hoewel deze redenen misschien net iets meer gericht zijn op bedrijven, zijn ze ook van toepassing op particulieren. Want zoals je waarschijnlijk wel weet zijn de eisen voor rookmelders voor particulieren aangescherpt. Zo moeten in de nabije toekomst alle woningen voorzien zijn van rookmelders en worden nieuwe woningen nu al niet meer opgeleverd zonder. Heb jij nog geen rookmelder, thuis of in het bedrijf? Lees dan verder en denk aan deze punten.

Rookmelder

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ontruimingsplan aanvragen?

Het is in veel gevallen verplicht

Je kon het zojuist al lezen: het is in veel gevallen verplicht om een rookmelder te hebben. Zowel voor bedrijven als voor particulieren. Je wilt natuurlijk gewoon aan je wettelijke verplichtingen voldoen. Rookmelders plaats je omdat je wilt zorgen voor goede veiligheid, maar je wilt daarnaast niet dat je bij een controle of calamiteit tegen problemen aanloopt.

Rookmelders zijn sneller dan mensen

Rookmelders kunnen rook in veel gevallen veel sneller detecteren dan mensen dat kunnen. Zo kan een brand in een vroeg stadium worden ontdekt. Rookmelders waken ook over ruimtes waar zich geen mensen bevinden en verhogen zo de kans dat een brand op tijd gedetecteerd én geblust kan worden. Denk ook aan thuissituaties waarin je ligt te slapen. Er zijn helaas voorbeelden genoeg van mensen zonder rookmelder die bij brand veel te laat wakker worden.

Automatische waarschuwing voor het hele pand

Een rookmelder is niet alleen in veel gevallen sneller in het detecteren van brand dan dat mensen dit zijn; rookmelders kunnen ook uitstekend waarschuwen. 

Het luide alarm is in veel gevallen in het hele pand te horen. Dat geldt zeker ook voor een woonhuis. Hoe eerder mensen gealarmeerd kunnen worden, des te groter de kans is op een goede afloop.

Te koppelen aan een brandmeldsysteem

Rookmelders kunnen het begin zijn van een slim brandmeldsysteem. Dit is met name voor bedrijven van belang. Rookmelders vormen hiervoor namelijk het beginpunt. Wordt er rook gedetecteerd, dan kunnen de signalen van een rookmelder bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een automatisch meldsysteem en/of aan sprinklerinstallaties. Zo kun je nog doeltreffende optreden bij brand.

Rookmelders +

Laten we vooral ook niet vergeten dat rookmelders ook zorgen voor een veilig gevoel. Het werkt geruststellend wanneer je ziet dat een pand is voorzien van melders. Rookmelders kunnen bovendien, afhankelijk van de uitvoering, niet alleen waarschuwen tegen rook: er zijn ook melders die waarschuwen bij hitte (niet elke brand produceert veel rook, en hitte kan zich soms sneller verspreiden dan rook). Maar denk ook zeker aan uitbreidingen als een koolmonoxidemelder.

Gerelateerde producten

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?