Wie mag er keuren volgens de NEN3140?

NEN 3140 bepaalt dat elektrische installaties onder laagspanning en elektrische handgereedschappen gekeurd moeten worden. Alle apparaten die onder NEN 3140 vallen, moeten verplicht periodiek worden gekeurd, volgens bepaalde eisen. Wie mag er keuren volgens de NEN 3140? NEN 3140 keuringen mogen alleen worden gedaan voor een gecertificeerde NEN 3140 keurmeester.

Waarom mag alleen een NEN 3140 keurmeester keuren?

Waarom mag alleen een gecertificeerde NEN 3140 keurmeester keuringen uitvoeren? Daar zijn twee redenen voor. Allereerst dient degene die de installaties en/of gereedschappen keurt, zelf ook kennis te hebben van veilig werken. De keuring betekent namelijk dat het apparaat geïnspecteerd moet worden en dat ook een veilige werking moet kunnen worden vastgesteld. Het is belangrijk dat de keurmeester weet hoe zo’n apparaat werkt. Ook moet de keurmeester weten hoe hij/zij veiligheid tijdens het keuren waarborgt. Daarnaast dient de keuring uitgevoerd te worden door iemand die weet aan welke eisen producten moeten voldoen. De keurmeester kent de NEN 3140 als zijn/haar broekzak en weet waarop gelet moet worden.

Wie mag er keuren volgens de NEN 3140? Mag dat iemand vanuit het bedrijf zijn?

Wat belangrijk is om te weten: de wet bepaalt weliswaar wie er mag keuren volgens NEN 3140, maar stelt hierbij óók dat dit iemand uit het eigen bedrijf mag zijn. Je kunt medewerkers namelijk opleidingen tot NEN 3140 keurmeestermiddels een NEN 3140 keurmeester cursus.

 

Deze cursus kan niet zomaar door iedereen worden gevolgd. Medewerkers die zich willen laten opleiden tot keurmeester, dienen reeds in het bezit te zijn van het NEN 3140 VOP of NEN 3140 VP certificaat. Tijdens de cursus wordt er namelijk van uitgegaan dat je al beschikt over de NEN 3140 basiskennis.

Moet ik kiezen voor een interne of externe keuring?

Je kunt kiezen uit een interne of externe keuring. In het eerste geval laat je een zelf opgeleide medewerker NEN 3140 keuringen uitvoeren. In het tweede geval kies je voor expertise van buitenaf. Wie je kiest, maakt niets uit: elke NEN 3140 keurmeester dient aan dezelfde eisen te voldoen en keurt aan de hand van dezelfde criteria. Misschien voelt een externe specialist veiliger. In dat geval staat ARBO centrum voor je klaar. Aan de andere kant: zelf medewerkers opleiden (ook daarvoor is ARBO centrum beschikbaar) scheelt uiteindelijk kosten.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.