Wat moet NEN 3140 gekeurd worden?

Het eenvoudige antwoord is: elektrische installaties en elektrische handgereedschappen op laagspanning. Het wat lastigere antwoord luidt: heel veel. In heel veel verschillende bedrijven zijn er tal van installaties en gereedschappen die NEN 3140 gekeurd moeten worden. Welke installaties en gereedschappen dit precies zijn, is verder uitgewerkt in de NEN 3140 bepaling. Het zijn teveel apparaten en gereedschappen om hier te behandelen. Zorg er daarom voor dat de benodigde kennis in de organisatie aanwezig is. Of dat je een partner in de arm neemt met expertise. Keuringen zijn namelijk verplicht.

Wat staat er in NEN 3140?

NEN 3140 is een omvangrijke bepaling. Kort gezegd staat er in dat:

 

  • Elektrische installaties onder laagspanning gekeurd moeten worden
  • Elektrische handgereedschappen onder laagspanning gekeurd moeten worden
  • Alleen NEN-gecertificeerd personeel werkzaamheden aan deze installaties en gereedschappen uit mag voeren
  • Keuringen alleen door NEN 3140 keurmeesters uitgevoerd mogen worden

 

Je bent dus als bedrijf verplicht om medewerkers te voorzien van deugdelijke, goedgekeurde apparatuur. Alle medewerkers mogen hiermee werken, maar alleen medewerkers met een NEN 3140 certificaat mogen werkzaamheden áán deze installaties en gereedschappen uitvoeren. Denk aan reparaties en onderhoud.

Periodieke keuringen verplicht

Wat moet NEN 3140 gekeurd worden? Dit staat precies omschreven in de diverse bijlagen van NEN 3140. Staat de installatie of het handgereedschap genoemd, dan is een periodieke keuring verplicht. Hoe vaak deze keuring plaats dient te vinden, is afhankelijk van het apparaat.

 

Zorg ervoor dat er te allen tijde gewerkt wordt met goedgekeurde apparatuur. Om duidelijk te maken dat apparatuur is goedgekeurd, kun je hier keuringsstickers op plakken. Deze zijn te koop bij ARBO winkel. Keuringsstickers maken niet alleen duidelijk dat een apparaat of gereedschap is goedgekeurd; je ziet ook direct wanneer de keuring verloopt. En dus wanneer er een nieuwe keuring plaats dient te vinden.

Keuringen mogen alleen gedaan worden door keurmeesters

NEN 3140 keuringen mogen alleen uitgevoerd worden door NEN 3140 keurmeesters. Dit kunnen specialisten van buiten de organisatie zijn. Het is echter ook mogelijk om zelf medewerkers op te leiden tot keurmeester middels een NEN 3140 keurmeester cursus. Deze kun je volgen bij ARBO centrum. Om aan de cursus deel te mogen nemen, dien je in het bezit te zijn van het NEN 3140 VOP certificaat of NEN 3140 VP certificaat.

Ik weet niet wat NEN 3140 gekeurd moet worden

Twijfel je of er in jouw organisatie spullen NEN 3140 gekeurd moeten worden? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten kunnen een inventarisatie voor je maken en de keuring uitvoeren.

 

Mochten er apparaten of gereedschappen worden afgekeurd, dan word je altijd eerst in de gelegenheid gesteld om de benodigde werkzaamheden uit te voeren om de apparaten alsnog goedgekeurd te krijgen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »