Wat is NEN 3140?

Voer je geen werkzaamheden aan elektrische apparaten uit, dan heb je waarschijnlijk geen enkel idee waar het over gaat. NEN 3140 is een veiligheidsmaatregel voor het veilig werken met (en in de omgeving van) werkmiddelen in het laagspannings gebied. Even in heldere taal: handgereedschappen en alle apparaten die op normale netspanning werken. Deze apparaten dienen aan bepaalde veiligheidseisen te voldoen. Dit is omschreven in de NEN 3140 bepaling. Apparaten moeten ook periodiek gekeurd worden volgens de NEN 3140 richtlijnen.

Waar zorgt NEN 3140 precies voor?

NEN 3140 is belangrijk in elke werkomgeving. Je wilt dat er veilig met handgereedschappen en elektrische installaties gewerkt wordt. NEN 3140 zorgt hiervoor. Door eisen te stellen en producten hierop te controleren. Wanneer deze controles niet plaatsvinden, worden ondeugdelijke apparaten misschien te laat opgemerkt. Met alle gevolgen van dien. Werken met onveilige spullen kan tot schade en letsel leiden.

Hoe wordt er dan gecontroleerd?

In NEN 3140 is bepaald welke apparaten gekeurd dienen te worden. Deze keuringen dienen periodiek plaats te vinden. Hoe vaak, is per apparaat verschillend. Heeft de kleuring plaatsgevonden, dan wordt een NEN 3140 keuringssticker geplaatst. Deze sticker geeft aan dat het product is goedgekeurd en toont tevens wanneer de volgende keuring plaats mag vinden.

Is er ook een NEN 3140 voor medewerkers?

NEN 3140 is niet alleen van toepassing op apparaten, maar ook op medewerkers. Alleen medewerkers die in het bezit zijn van een NEN 3140 certificaat, mogen werkzaamheden aan elektrische apparaten uitvoeren. Dat is niet hetzelfde als werken met, uiteraard. Iedereen mag werken met de printer op kantoor, maar onderhoud of onderdelen vervangen mag alleen gedaan worden door een medewerker met NEN 3140 VOP (Voldoende Onderricht Persoon) onder supervisie van iemand met NEN 3140 VP (Vakbekwaam Persoon). Of door een Vakbekwaam Persoon zelf.

Hoe zit het met de keuring?

NEN 3140 keuringen van apparaten mogen worden uitgevoerd door iemand met het certificaat NEN 3140 keurmeester. Dit kan iemand vanuit de organisatie zijn, maar meestal wordt hier een externe specialist voor ingeschakeld.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.