Welke veiligheidsschoenen heb ik nodig?

In veel beroepen en functies worden veiligheidsschoenen gedragen. Veiligheidsschoenen komen in verschillende soorten, met diverse functies. Iedereen is bijvoorbeeld bekend met schoenen met stalen neuzen. Er zijn echter ook veiligheidsschoenen die beschermen tegen vloeistoffen of veiligheidsschoenen met een anti-slipzool. Dus: welke veiligheidsschoenen heb ik nodig? Dat hangt af van je werkzaamheden en de bijbehorende risico’s. Hierbij een overzicht van de veiligheidsschoenen die beschikbaar zijn.

Welke veiligheidsschoenen heb ik nodig? Dat verschilt per branche/werkzaamheid

In diverse branches wordt iets anders verstaan onder veiligheidsschoenen. Zo zal een bouwvakker bij veiligheidsschoenen vaak denken aan schoenen met een stalen neus om te beschermen bij een val van een zwaar object. Maar ober of serveerster in de horeca denkt juist weer aan anti-slip veiligheidsschoenen, zodat hij/zij niet uitglijdt in een gladde keuken. Een laborant heeft weer behoefte aan waterdichte schoenen die beschermen tegen vloeistoffen.

 

Welke veiligheidsschoen je nodig hebt, is dus afhankelijk van je branche en de bescherming die je nodig hebt.

De verschillende soorten veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen komen in verschillende klassen. Dit kan je helpen te bepalen welke veiligheidsschoenen je nodig hebt. De klassen lopen van S1 tot en met S5.

 

S1 veiligheidsschoenen zijn schoenen met een harde neus. Deze schoenen bieden bescherming tegen vallen en stoten, maar zijn alleen geschikt voor gebruik in een droge omgeving. Worden je schoenen ook blootgesteld aan vocht en vloeistof, dan dien je S2 of S3 veiligheidsschoenen te dragen. Deze bieden dezelfde bescherming als S1-schoenen, maar dan met extra protectie tegen vocht.

 

S4 veiligheidsschoenen bieden extra bescherming en zijn volledig waterdicht omdat zij vervaardigd zijn uit PU (polyurethaan), rubber en kunststof. Veiligheidsschoenen uit categorie S5 bieden naast waterdichtheid ook nog een anti-slipzool.

 

Voor de schoenen uit alle categorieën geldt dat zij antistatisch zijn. Waar wij schrijven over schoenen, kan het ook laarzen betreffen.

Koop de geschikte schoenen in onze webshop

Wil je direct de juiste veiligheidsschoenen bestellen? Je vindt ze in onze webshop.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou