Welk gereedschap moet gekeurd worden? (NEN 3140)

Je weet waarschijnlijk dat gereedschappen met regelmaat moeten worden gekeurd volgens de NEN 3140 norm. NEN 3140 is er om ervoor te zorgen dat te allen tijde met veilig, goedgekeurd gereedschap wordt gewerkt. Maar om welk gereedschap gaat dit? Welk gereedschap moet gekeurd worden volgens NEN 3140? En welk gereedschap niet? Het gaat om elektrische arbeidsmiddelen. Hier lees je welke middelen hier wel en niet onder vallen.

Wat zijn elektrische arbeidsmiddelen?

Elektrische arbeidsmiddelen zijn alle gereedschappen die worden gebruikt tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Duidelijke voorbeelden hiervan kan iedereen wel bedenken. Boren, slijptollen, schroefmachines, etc. Maar het gaat hier om álle elektrische arbeidsmiddelen. Niet alleen de gereedschappen zelf, maar ook eventuele andere elektrische apparaten die voor de gereedschappen worden gebruikt. Denk dan bijvoorbeeld aan verlengsnoeren. Maar ook aan meetapparaten en printers, bijvoorbeeld. Het gaat echt om alle elektrische apparaten die een arbeidsfunctie vervullen.

Welk gereedschap moet gekeurd worden bij jou in het bedrijf?

Heb je een goed overzicht van gereedschap dat gekeurd moet worden volgens de NEN 3140 normen bij jou in het bedrijf? Zorg voor een goed en volledig overzicht. Wat het wellicht lastig maakt, is dat het risico op elektrisch gevaar bepaalt hoe vaak een apparaat gekeurd moet worden. In de meeste bedrijven is het dus zo dat er meerdere keuringsmomenten moeten plaatsvinden. Apparatuur kan vaak niet allemaal op hetzelfde moment worden gekeurd.

Zo zorg je ervoor dat je geen keuringen mist

Het kan dus nogal een werkje zijn om ervoor te zorgen dat alle apparatuur op tijd wordt gekeurd. Gelukkig zijn er manieren om je te helpen herinneren. Maak bijvoorbeeld gebruik van keuringsstickers. Na een keuring kun je een keuringssticker duidelijk zichtbaar op het gereedschap aanbrengen. De sticker laat zien wanneer het apparaat gekeurd is en wanneer er een nieuwe keuring plaats moet vinden.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.