Wat zit er in een schuimblusser?

Een schuimblusser is de populairste soort blusser in zowel huishoudens als in veel verschillende bedrijven. Met een schuimblusser kun je de meeste gangbare branden blussen en bovendien richt het schuim minder nevenschade aan dan bijvoorbeeld een poederblusser. Maar wat zit er in een schuimblusser? 

 

Dit is uiteraard geen “gewoon” schuim. In veel gevallen bevat schuim namelijk veel zuurstof. Denk bijvoorbeeld even aan badschuim. Als er iets is dat je een brand juist niet wil geven, is het wel zuurstof. Lees verder om te leren wat er in een schuimblusser zit.

Wat zit er in een schuimblusser en hoe werkt het?

In een schuimblusser zit dus schuim, maar niet zomaar schuim. Wanneer je het schuim uit een schuimblusser op de brandhaard spuit, heeft het schuim een verstikkend effect. Het blokkeert de zuurstoftoevoer van de brandhaard waardoor het vuur zal doven. Het schuimvormend middel (SVM) legt een laag over het brandende object en het vuur aan. Hierdoor kan er geen verdamping meer plaatsvinden en dus krijgt het vuur niet meer wat het nodig heeft om te blijven branden.

 

Schuimblussers bevatten echter niet alleen schuim. De blusser bevat een mix van SVM en water. Het water heeft een belangrijke functie: het werkt namelijk verkoelend. Door de haard niet alleen te verstikken maar ook te koelen voorkom je dat het vuur weer gaat oplaaien.

Is een schuimblusser gevaarlijk voor voorwerpen en mensen?

Een schuimblusser is relatief ongevaarlijk. Uiteraard moet je oppassen dat je het schuim niet in je ogen of luchtwegen krijgt. Eventueel kan een persoon die in brand staat met een schuimblusser geblust worden. Het schuim is minder gevaarlijk dan poeder en ook niet zo koud als een CO2-blusser. Met een CO2-blusser mag je absoluut geen personen blussen vanwege het verbrandingsgevaar (door de extreem lage temperatuur). Ook voor eigendommen is een schuimblusser relatief ongevaarlijk. Je kunt er zelfs elektronica mee blussen en met een beetje geluk richt dit geen verdere schade aan.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou