Wat is het verschil tussen een starre en roterende verreiker?​

Een verreiker is een multifunctionele machine die verder kan en gaat als andere machines zoals de heftruck, reachtruck of hoogwerker.

Moet je echt zware lasten tillen, dan is de verreiker de perfecte machine. Verreikers worden veelal ingezet op de bouw, maar ook door agrariërs. De verreiker is namelijk goed te gebruiken op ruw terrein, zoals zandwegen of op het platteland, maar ook in een stal of bedrijfshal.

 

De verreiker heeft een telescooparm, oftewel een uitschuifbare buis die de machine niet uit balans brengt. Dankzij deze telescooparm kun je op plekken komen waar je niet zomaar of makkelijk bij kan, sommige verreikers kunnen wel tot zo’n 20 meter ver reiken.

 

Er zijn twee verschillende verreikers, de roterende verreiker en de starre verreiker. Maar wat is dan het verschil tussen die twee?

 

  • De roterende verreiker, het woord zegt het eigenlijk al, kan draaien, 360 graden rond. Handig als je met de verreiker aan de slag moet in een relatief ‘kleine’ ruimte.
  • De starre verreiker, kan niet ronddraaien, dit type verreiker is prettig om mee te werken als je zware lasten moet tillen.

 

Dankzij de vele hulpstukken is een verreiker multifunctioneel. De functie van de machine wijzigt bij het gebruiken van de verschillende hulpstukken. Om lasten te verplaatsen wordt bijvoorbeeld het vorkenbord gebruikt. De verreiker kan ingezet worden als autokraan, tractor, hoogwerker, graafmachine of heftruck.

Hoe werkt een verreiker?

De verreiker kan in relatief kleine ruimten, op allerlei ondergrond worden ingezet. De telescooparm, kan in lengte in en uitschuiven, bewegen in hoogte, hoe ver varieert per machine en wat er getild moet worden. De hulpstukken kunnen, dankzij de vorken, verticaal kantelen. Met de stabilisatoren staat de verreiker extra stevig waardoor de telescooparm zo ver mogelijk kan reiken.

 

Dankzij de as in het frame van de machine staat de machine altijd recht, dit maakt de machine dus ideaal om mee te werken op bijvoorbeeld het platteland, in de landbouwsector. De verreiker heeft verschillende besturingstypes, meerdere wielaandrijvingen. Er is ook sprake van krabbesturing waarmee je alle vier de wielen dezelfde kant op draait, zijwaarts rijden is dus ook een optie. Perfect in relatief kleinere ruimten.

Wie mag een verreiker besturen?

Om een verreiker te besturen moet je, volgens de Arbo-wet duidelijke instructies hebben gekregen.

In de Arbo-wet staat dat een werkgever moet kunnen aantonen dat hij er alles aan gedaan heeft om zijn medewerkers te instrueren, ze een zo veilig mogelijke werkomgeving heeft geboden en ze heeft opgeleid waar nodig. Mocht er ooit een bedrijfsongeval met de verreiker plaatsvinden dan kun je dit als werkgever aantonen met het certificaat ‘veilig werken met een verreiker’.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou