Welk rijbewijs heb je nodig voor een verreiker?
Zodra je met de verreiker gebruik maakt van de openbare weg, ben je verplicht een T-rijbewijs te hebben. Een T-rijbewijs (de T staat voor tractor) is een rijbewijs voor alle voertuigen die niet harder kunnen en mogen dan 25 km per uur. Heb je na 1 juli 2015 je B-rijbewijs gehaald? Dan heb je automatisch ook een T-rijbewijs. Ga je je rijbewijs verlengen, dan wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven. Je weet nu dus welk rijbewijs je nodig hebt voor een verreiker, maar vergeet het certificaat niet.
Rijbewijs versus certificaat
Moet je met een verrijker de openbare weg op, dan dien je dus in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. In alle gevallen, dus ook op eigen terrein, dien je in het bezit te zijn van een verreiker certificaat. Met dit certificaat kun je aantonen dat je beschikt over specifieke kennis op het gebied van veiligheid en risico’s bij het werken met een verreiker.
Een rijbewijs is op eigen terrein soms ook nodig
Een verreiker certificaat dien je dus altijd te hebben. Een rijbewijs vaak alleen op de openbare weg. Maar ook op eigen terrein kan die verplichting gelden. Als het terrein niet is afgesloten van de openbare weg, dus vrij toegankelijk is, dan geldt daar de wegenverkeerswet.
Een bordje verboden toegang of eigen terrein maakt geen verschil. Afsluiten met een hek of slagboom wel. Toch zijn er ook regels op een afgesloten terrein. Al geldt de wegenverkeerswet niet, er is verzekeringsplicht. Rijden er meerdere voertuigen of lopen er voetgangers, dan is er sprake van een verkeerssituatie en zal de verzekering een T-rijbewijs verplicht stellen. Rijden zonder T-rijbewijs kan gevolgen hebben, zoals het niet uitbetalen bij schade of letsel.
Cursus veilig werken met de verreiker
Je hebt een T-rijbewijs, maar daarmee ben je er dus nog niet. Het werken met de verreiker wordt namelijk als gezien als risicovol werk. En daarom is naast het T-rijbewijs een verreiker certificaat verplicht. Dit certificaat kun je behalen in een cursus. Tijdens deze cursus leer je alle theoretische en praktische kennis om veilig en verantwoord te kunnen werken met de machine.
Het theoretisch deel behandelt de richtlijnen, wet- en regelgeving, en het onderhoud van de verreiker. Tijdens het praktijkdeel ga je aan de slag met een deskundige instructeurs. Samen met de instructeur ga je situaties uit de praktijk nabootsen. Heb je het theoretisch deel en het praktijkdeel succesvol afgerond. Dan ontvang je het certificaat. Het certificaat is vijf jaar geldig.
Cursus inplannen?
Relevante artikelen voor jou
Wat zijn de kosten van een verreiker cursus?
Wat zijn de kosten van een verreiker cursus? Wil jij een verreiker mogen besturen? Dan dien je in het bezit te zijn van een geldig
Hoe lang is een verreiker certificaat geldig?
Hoe lang is een verreiker certificaat geldig? Werken met een verreiker is risicovol werk en daarom is het verplicht om te beschikken over een verreiker
Wat doet een verreiker machinist?
Wat doet een verreiker machinist? De machinist is de bestuurder en bediener van de verreiker. Een verreiker is een voertuig dat zelf kan rijden, veel