Wat doet een verreiker machinist?

De machinist is de bestuurder en bediener van de verreiker. Een verreiker is een voertuig dat zelf kan rijden, veel verschillende functies heeft en op veel plekken wordt ingezet. Denk aan de bouw, infrastructuur, maar ook de agrarische sector. Het grootste deel van de werkzaamheden van de machinist betreft het bedienen van het platform met de telescooparm. Dit platform onderscheidt de verreiker van veel andere voertuigen. Het is ook de reden dat een verreiker machinist vaak in meerdere handelingen bekwaam moet zijn.

 

Een verreiker is een zeer veelzijdig voertuig. Dit geldt in het bijzonder voor verreikers met een roterend platform. Door zijn grote bewegingsvrijheid en multifunctionele telescooparm, speel je als verreiker machinist een belangrijke rol op locatie. De verreiker heeft een groot bereik en omdat de telescooparm voor meerdere taken geschikt is, geldt vaak ook dat een verreiker machinist meerdere taken heeft.

De belangrijkste taken van een verreiker machinist

De belangrijkste taak van een verreiker machinist is om zware ladingen naar het punt van hun bestemming te krijgen. Dat kan op veel manieren. Een verreiker kan namelijk grotendeels doen wat een heftruck/reachtruck, hijskraan of laadschop kan. Hoe de verreiker gebruikt wordt, is afhankelijk van het opzetstuk van de telescooparm.

 

Een verreiker machinist moet in veel gevallen dus van veel markten thuis zijn. Misschien wordt de verreiker in jouw organisatie alleen gebruikt voor een bepaalde taak. De kans is echter groot dat deze voor meerdere dingen wordt ingezet.

 

De belangrijkste taken van een verreiker machinist zijn dus vaak het heffen of hijsen van ladingen, of het verplaatsen van grond (of andere zware objecten). Het is natuurlijk van het grootste belang dat je als machinist capabel bent om deze werkzaamheden uit te voeren.

 

Veiligheid staat altijd voorop, want een verreiker is een ontzettend zwaar en krachtig voertuig. Voorzichtigheid is dus niet alleen geboden tijdens het bedienen van de telescooparm, maar ook tijdens het rijden met het voertuig. Verreikers worden vaak in drukke omgevingen gebruikt, dus moet je als machinist goed weten wat wel en niet kan.

Hoe word je verreiker machinist?

Verreiker machinist word je door het behalen van je verreiker certificaat. Alleen medewerkers die in het bezit zijn van dit certificaat mogen de verreiker besturen. Het certificaat kun je behalen door een verreiker cursus te volgen.

 

Op een verreiker cursus van ARBO centrum leer je alles wat je moet weten om het voertuig veilig en capabel te besturen. Je leert de theorie, maar oefent ook in de praktijk. Bovendien doe je op beide onderdelen examen. Slaag je voor beide onderdelen, dan krijg je het certificaat uitgereikt. Het verreiker certificaat is vijf jaar geldig.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.