Wat is het verschil tussen een hoogwerker certificaat en een IPAF certificaat?

Wanneer je op een hoogwerker wilt werken, moet je jouw hoogwerker certificaat behalen. Zonder geldig certificaat mag je niet werken. Maar in sommige gevallen is een hoogwerker certificaat niet voldoende en moet je over een IPAF certificaat beschikken. Maar beide certificaten zijn bedoeld voor het werken op een hoogwerker. Wat is dan het verschil tussen een hoogwerker certificaat en een IPAF certificaat?

Het verschil tussen een hoogwerker certificaat en een IPAF certificaat uitgelegd

Het verschil tussen een hoogwerker certificaat en een IPAF certificaat is dat het hoogwerker certificaat dat wij in Nederland gebruiken alleen geldig is in Nederland. Andere landen hebben hun eigen versie van het hoogwerker certificaat. Maar wat nu als je in meerdere landen moet kunnen werken op een hoogwerker? Om te voorkomen dat je dan voor elk land een nieuw certificaat moet halen, kun je het IPAF certificaat behalen. Dit is dus eigenlijk hetzelfde als het hoogwerker certificaat, maar dan internationaal erkend.

Waarom is er verschil?

Het IPAF certificaat is bedacht om het werken over de grens makkelijker te maken voor medewerkers uit alle landen. De verschillen zijn er nu eenmaal tussen landen onderling. Vaak zijn die verschillen helemaal niet zo groot. Maar landen onderling erkennen elkaars certificaten niet. Daarom hebben zij allemaal ingestemd met het IPAF certificaat. Dit is één certificaat waarmee je in alle 76 deelnemende landen mag werken. Het IPAF certificaat is 5 jaar geldig.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou