Wat is grondverzet?

Dit is een term waar men in de bouw en infrastructuur maar al te bekend mee is. Grondverzet is het verplaatsen van de benodigde grond om de aanleg van infrastructuur of constructie van een gebouw mogelijk te maken. Daarbij kan het gaan om het afgraven van grond, maar ook het ophogen van grond. Met andere woorden: grond weghalen of grond toevoegen. Met grondverzet wordt letterlijk het eerste fundament gelegd voor een geslaagde bouw.

Hoe wordt grondverzet uitgevoerd?

Bij grondverzet gaat het vrijwel altijd om grote hoeveelheden grond. Zeker wanneer het grote constructies betreft, zoals de aanleg van een weg, tunnel, brug of spoorlijn, of de bouw van een bedrijfsgebouw, kantoor of woontoren. Grondverzet wordt daarom vrijwel altijd uitgevoerd met behulp van gespecialiseerde voertuigen. De hoeveelheid grond die moet worden verplaatst is simpelweg te groot om met de hand te doen.

Welke voertuigen zijn er voor grondverzet?

Grondverzet kan worden uitgevoerd door diverse voertuigen. Welk voertuig hiervoor het meest geschikt is, is van enkele factoren afhankelijk. Onder andere van de hoeveelheid grond die moet worden verplaatst, maar ook van de begaanbaarheid van het terrein.

 

Er zijn drie soorten voertuigen die normaliter worden gebruikt voor grondverzet. Gaat het om relatief kleine hoeveelheden, dan wordt vaak een minigraver (ook bekend als “bobcat”) ingezet. Dit is een wendbaar voertuig dat dankzij rupsbanden in vrijwel elk terrein kan worden gebruikt. De laadschop is een groter, krachtig voertuig voorzien van terreinbanden en een grote schop aan de voorkant waarmee zeer grote hoeveelheden grond kunnen worden verzet. De graafmachine is wellicht het bekendste voorbeeld. Dankzij de grote reikwijdte van de graafmachine kan er snel gewerkt worden. De graafmachine kan vaak grond van de ene plek naar de andere krijgen zonder te hoeven rijden.

Wie mag grondverzet uitvoeren?

Grondverzet mag alleen worden uitgevoerd door medewerkers die in het bezit zijn van de juiste certificaten. Elk voertuig heeft zijn eigen certificaat. Door je minigraver certificaat, laadschop certificaat of graafmachine certificaat te behalen in de daarvoor bestemde cursus, mag je het betreffende voertuig besturen. Elk certificaat is vijf jaar geldig.

 

Wie werkt in grondverzet, zal ook een VCA certificaat nodig hebben. Het gaat immers om risicovol werk, waarbij gebruik wordt gemaakt van krachtige voertuigen. Ook werk je op locaties waar (veel) andere mensen aan het werk zijn. Het is dus belangrijk dat je goed weet hoe je dit werk veilig uit dient te voeren.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.