Wat is een stapelaar?

Een stapelaar en een EPT (Elektrische Pallettruck) worden wel eens verward. Dat is niet zo gek, want ze zien er ongeveer hetzelfde uit. Een stapelaar is dan ook een pallettruck, maar wel eentje die nog meer kan. Hij kan namelijk niet alleen pallets tillen en verplaatsen, maar ook de hoogte in heffen. Dit maakt een stapelaar multifunctioneel.

Wat kun je met een stapelaar?

Qua functionaliteit houdt een stapelaar een beetje het midden tussen een EPT en een reachtruck. Met een stapelaar kun je pallets optillen, verplaatsen en op hun plek zetten. Ook wanneer dit een plek op hoogte is. Daarnaast kun je met een stapelaar ook pallets vanaf een hoger gelegen plek pakken en verplaatsen.

 

Op plekken waar pallets worden gestapeld (vandaar de naam “stapelaar”) krijgt een stapelaar natuurlijk de voorkeur boven een EPT. Een stapelaar neemt medewerkers zwaar en risicovol werk uit handen.

Wat voor soort stapelaars zijn er?

Er zijn meerdere soorten stapelaars. Klein of groot en handbediend of elektrisch. De elektrische variant komt het vaakst voor. Deze biedt het meeste gemak en functionaliteit. De bediening van stapelaars lijkt sterk op die van EPT’s. Het grootste verschil is natuurlijk dat je ook bedieningselementen hebt om de pallets omhoog en omlaag te heffen.

Wat is dan het verschil tussen een stapelaar en een reachtruck?

Op veel plekken kan een stapelaar dienen als alternatief voor een reachtruck. Er zijn wel verschillen. Zo loop je met een stapelaar en rijd je er niet op. Op een reachtruck zit je. Je hoeft een stapelaar niet te duwen. Hij is voorzien van elektrische aandrijving. Dat moet ook wel, want een stapelaar kan honderden kilo’s aan lading vervoeren. Een reachtruck kan een nog veel zwaardere lading aan, en kan dankzij de uitschuifbare mast meestal ook nog hoger heffen.

Mag ik een stapelaar besturen?

Omdat je er niet op zit, maar er achteraan loopt, denk je misschien dat een stapelaar geen voertuig is. Dat is het wel. En voor alle bedrijfsvoertuigen geldt dat je deze alleen mag besturen met het juiste certificaat. Om een stapelaar te mogen besturen, moet je in het bezit zijn van het stapelaar certificaat. Dit certificaat kun je behalen bij ARBO centrum. Een stapelaar is een krachtig voertuig waarmee zware ladingen kunnen worden vervoerd. Het is dus voor jou en je collega’s van groot belang dat je weet hoe je veilig met dit voertuig om moet gaan.

 

De stapelaar cursus duurt slechts een dag. Je leert theorie en praktijk en doet op beide onderdelen examen. Slaag je voor de cursus, dan ontvang je een officieel certificaat dat vijf jaar geldig is.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou