Is een stapelaarcertificaat verplicht?

Is een stapelaarcertificaat verplicht, of kan iedereen gewoon met een stapelaar aan de slag? Een certificaat is verplicht. Niet direct bij wet, maar wel in de praktijk. Wij leggen graag uit hoe dit zit. Van werkgevers wordt verwacht dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie heeft gehad om te kunnen werken met de stapelaar. 

 

Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan als de werknemer beschikt over een certificaat. 

Mag ik met een heftruckcertificaat op een stapelaar werken?

Nee. Hoewel een stapelaar en een heftruck qua werking best op elkaar lijken, zijn het twee verschillende voertuigen. En verschillende voertuigen vereisen verschillende kennis en dus een eigen certificaat om bestuurd te mogen worden. Dit geldt overigens ook voor een heftruck en een reachtruck, twee voertuigen die nog meer op elkaar lijken.

 

Waarom is hiervoor gekozen? Je zou namelijk kunnen zeggen dat, als je bewezen hebt een heftruck te kunnen besturen, je ook met een stapelaar overweg zou moeten kunnen. Dat is misschien wel zo, maar toch wordt het zekere voor het onzekere genomen. 

Er worden geen uitzonderingen gemaakt. Ieder voertuig mag alleen worden bestuurd wanneer je beschikt over het specifieke certificaat. En hoeveel de voertuigen ook op elkaar kunnen lijken: er zijn altijd verschillen. En die verschillen zijn belangrijk om te kennen.

 

  • Een heftruck en een stapelaar bedien je op verschillende manieren. Zo rijd je op een heftruck en loop je meestal achter een stapelaar aan (terwijl je die elektrisch bedient). Dat zijn dus twee verschillende manieren van besturen. 
  • Wat ook telt, is dat beide voertuigen op een eigen manier een maximale last kunnen tillen. Kortom: je hebt ook technische kennis nodig. Dus hoe logisch het ook lijkt om met een heftruckcertificaat een stapelaar te besturen: het mag dus niet.
Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Waarom een stapelaar opleiding?

Waarom een stapelaar opleiding? In opslagloodsen, warenhuizen, magazijnen, tuincentra en groothandels wordt veelvuldig gebruikgemaakt van producten die op pallets staan. Pallets kunnen efficiënt worden gestapeld.

Lees verder »