Is het keuren van een stapelaar verplicht?

Is het keuren van een stapelaar verplicht? Samen met de heftruck, reachtruck en pallettruck, valt de stapelaar, volgens de Arbowetgeving in de categorie mobiele interne transportmiddelen. Mobiele interne transportmiddelen moeten ieder jaar verplicht worden gekeurd. Het antwoord is dus: ja. Het keuren van een stapelaar is verplicht.

 

Die keuring is natuurlijk niet voor niets verplicht gesteld. Net als alle arbeidsmiddelen, slijten stapelaars ook en kunnen zij defecten gaan vertonen. Dagelijks gebruik en invloeden van buitenaf zorgen ervoor dat de kwaliteit van de stapelaar achteruit kan gaan. Jaarlijkse keuring voorkomt dat slijtage en veroudering kunnen gaan leiden tot gevaarlijke situaties of schade.

Wat houdt de keuring in?

Tijdens de keuring wordt de stapelaar onder andere op onderstaande punten gecontroleerd:

 

  • De vorken;
  • De assen (voor en achter);
  • De remmen;
  • De batterij;
  • De hefmast;
  • De hydrauliek;
  • De bediening.

Wie mag de stapelaar keuren?

De keuring moet in elk geval worden uitgevoerd door een deskundige, maar de Arbowet vermeldt niet dat de keuring moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke keurmeester.

Theoretisch is het dus zo dat de eigen technische dienst keuring mag uitvoeren. Een keuringssticker echter ontvang je alleen na keuring door een onafhankelijke keuringsinstantie.

 

En hoewel deze sticker niet verplicht is, kan deze je een hoop ellende besparen bij een eventuele calamiteit. Want kan je niet bewijzen dat jouw arbeidsmiddelen voldoen aan de veiligheidseisen? Dan zal de verzekering niet uitkeren bij een eventuele schadeclaim.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Waarom een stapelaar opleiding?

Waarom een stapelaar opleiding? In opslagloodsen, warenhuizen, magazijnen, tuincentra en groothandels wordt veelvuldig gebruikgemaakt van producten die op pallets staan. Pallets kunnen efficiënt worden gestapeld.

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.