Waarom een stapelaar opleiding?

In opslagloodsen, warenhuizen, magazijnen, tuincentra en groothandels wordt veelvuldig gebruikgemaakt van producten die op pallets staan. Pallets kunnen efficiënt worden gestapeld. Door te stapelen kun je de hoogte in, en dat scheelt enorm veel ruimte. Pallets stapelen kun je op verschillende manieren doen: handmatig, met een pompwagen of handmatige pallettruck, of met een stapelaar (EPT, Elektrische Pallet Truck).


In welke situatie kies je voor het gebruik van een stapelaar? Er zijn tal van situaties waarin het gebruik van een stapelaar handig, nodig of verplicht is.

Denk aan de volgende situaties: 

  • Het stapelen van grote hoeveelheden pallets
  • Het tillen of stapelen van zware pallets
  • Het werken op hoogte.


De vraag is: moet je dan een stapelaar opleiding volgen? Het antwoord is: ja. Je bent namelijk verplicht om te zorgen voor voldoende kennis.

Wie mag een stapelaar gebruiken?

Hier komen we bij de belangrijkste vraag van deze tekst. Waarom een stapelaar opleiding? Een stapelaar is geclassificeerd als een bedrijfsvoertuig. Voor het besturen van een bedrijfsvoertuig is een certificaat vereist. Gebruik dus alleen een stapelaar wanneer je in het bezit bent van een geldig stapelaar-certificaat. Dit certificaat kun je behalen door een stapelaar cursus te volgen.

 

Bestuur je een stapelaar zonder geldig certificaat, dan neem je een onverantwoord risico en riskeer je bovendien een boete of problemen wanneer na controle blijkt dat jij niet bevoegd bent om een stapelaar te besturen.

Wat leer je tijdens de stapelaar opleiding?

Tijdens de stapelaar opleiding leer je veilig en verantwoord met de stapelaar te werken. De cursus stapelaar is een ééndaagse cursus en bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte, die beiden worden afgesloten met een examen. Wanneer je beide examens succesvol afrondt, ontvang je het stapelaar-certificaat. Hiermee kun je aantonen dat je vakbekwaam bent om de stapelaar te bedienen. Je stapelaar certificaat is vijf jaar geldig. Wil je het stapelaar certificaat na deze vijf jaar blijven gebruiken? Dan kun je een herhalingscursus volgen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou