Wat is een ABC blusser?

Een ABC blusser: wat is dat voor blusser? Wanneer je op zoek bent naar een brandblusser, kom je deze term misschien tegen. Een ABC blusser is “gewoon” een brandblusser. De lettercombinatie (in dit geval ABC) geeft aan wat voor soort branden je ermee kunt blussen. Dat is belangrijk om te weten. Niet elke brand kan met elke blusser worden bestreden. Een ABC blusser is een perfecte blusser voor thuisgebruik. Je kunt er alle gangbare branden mee blussen. Ook in veel bedrijven volstaat een ABC blusser. Maar niet altijd. Hier lees je welke branden je wel en niet kunt blussen.

Welke branden kun je blussen met een ABC blusser?

Een ABC blusser zegt niets direct iets over het soort brandblusser. De lettercombinatie staat voor het type brand dat met deze blusser kan worden geblust. Branden worden ingedeeld in verschillende soorten:

 

A: vaste stoffen
B: vloeistoffen
C: gassen
D: metalen
F: vetten

 

Het valt je misschien op dat er geen categorie E is. Dat klopt. Die was er vroeger wel. Het ging om elektrische branden. Deze categorie is inmiddels komen te vervallen.

 

Een ABC blusser kan worden gebruikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Maar ook voor elektrische branden.

Waar vind ik een ABC blusser?

Een ABC blusser is de perfecte blusser voor thuis. Je vindt een ABC blusser in de webshop van ARBO winkel. Een poederblusser is een uitstekende brandblusser. Een nadeel van een poederblusser is echter dat deze kan zorgen voor een hoop schade. Elektrische apparaten zullen bijvoorbeeld blootstelling aan bluspoeder niet overleven. Ook moet je oppassen dat je het niet inademt, want het kan laxerend werken.

 

Een schuimblusser heeft deze nadelen niet. Een schuimblusser is echter slechts een AB blusser. Gassen kun je hiermee niet blussen, dus denk goed na over welke blusser je nodig hebt.

 

Naast spullen kunnen ook personen in brand staan. Voor het blussen van personen kun je het beste een blusdekenaanschaffen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou