Wat betekent VCA?

Wat betekent VCA? VCA is een acronym (samentrekking) en staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. Die naam behoeft wellicht wat extra uitleg. Parallel aan de term VCA kom je namelijk ook wel eens de term “VGM” tegen. VGM staat dan voor “veiligheid, gezondheid en milieu”. Inderdaad: het “V” gedeelte uit de term VCA. Maar wat wellicht ook extra aandacht behoeft, is de term “aannemers”.

 

Voor een leek lijkt het misschien alsof VCA alleen van toepassing is op aannemers. Dat is echter niet waar. Aannemers moet hier breed worden geïnterpreteerd. Met aannemers worden hier uitvoerende bedrijven bedoeld. De reden waarom dit toch de beste term is, is omdat VCA geldt voor zowel hoofdaannemers als onderaannemers (ingehuurde partijen die de hoofdaannemer helpen.)

 

VCA heeft zowel betrekking op bedrijven als op medewerkers.

Wat betekent VCA voor bedrijven?

Ook medewerkers kunnen met een VCA certificaat aantonen dat zij over de benodigde kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu beschikken. Voor medewerkers zijn er drie soorten VCA certificaten: VCA basis voor uitvoerende medewerkers, VCA VOL voor leidinggevende medewerkers en VIL VCU voor intercedenten.

De betekenis van VCA in de praktijk

Wat VCA betekent, kan ook op een andere manier worden uitgelegd. VCA betekent namelijk in de praktijk vooral veiligheid. Goed opgeleide medewerkers en bedrijven die risico’s begrijpen, zorgen voor minder ongelukken. VCA is dus een middel om te zorgen voor meer veiligheid op het werk in tientallen sectoren. De VCA certificaten gelden als bewijs van voldoende kennis en kunde op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Werkgevers kunnen hun medewerkers verplichten om een VCA certificaat te behalen voordat zij hun werkzaamheden mogen uitvoeren.

 

Wanneer er ergens sprake is van een ongeluk of calamiteit, kan de Inspectie SZW nagaan of er aan de VCA eisen is voldaan.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.