Wanneer kun je een schuimblusser gebruiken?

Er zijn verschillende soorten blussers verkrijgbaar. Allemaal hebben zij uiteraard hetzelfde doel: een brand snel en efficiënt blussen. Alle brandblussers hebben echter ook hun eigen kenmerken en eigenschappen. Hoewel veel blussers geschikt zijn voor veel verschillende soorten branden, zijn er voor bepaalde branden ook bepaalde blussers meer geschikt dan andere. En andersom: sommige blussers zijn minder geschikt dan andere bij bepaalde soorten branden. In dit artikel alles over schuimblussers. Wanneer kun je een schuimblusser gebruiken. En wanneer niet?

Wanneer kun je een schuimblusser gebruiken?

Branden worden ingedeeld in verschillende categorieën. Een schuimblusser is geschikt voor het blussen van branden uit de categorie A en B. In brandklasse A vallen branden van vaste stoffen. In brandklasse B vallen branden van vloeistoffen. Dit betekent dus dat een schuimblusser gebruikt kan worden voor zeer veel verschillende soorten branden. Ook elektriciteitsbranden kunnen worden geblust met een schuimblusser. Elektriciteitsbranden hadden voorheen een eigen categorie.

 

In de praktijk betekent dit dat een schuimblusser in de meeste omgevingen kan worden gebruikt, omdat vrijwel elke brand ermee kan worden geblust.

Wanneer kun je een schuimblusser niet gebruiken?

Het enige type brand dat met enige regelmaat voorkomt en dat niet geblust kan worden met een schuimblusser, is een gasbrand. Hiervoor is een poederblusser bijvoorbeeld erg effectief. In bedrijven waarin een verhoogd risico is op gasbranden zul je dan ook andere blussers aantreffen dan schuimblussers.

 

Voor het blussen van branden uit de categorie A en B is er weinig tot geen verschil tussen schuimblussers of poederblussers. Een groot voordeel van een schuimblusser ten opzichte van een poederblusser is dat een schuimblusser minder nevenschade maakt. Het poeder van poederblussers gaat in alle kieren en gaten zitten en kan zo bijvoorbeeld elektronische apparatuur kapotmaken.

Koop je schuimblusser in onze webshop

Wil je een schuimblusser aanschaffen? Kijk dan in onze webshop. Hier vind je alle soorten brandblussers.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.