Wanneer is valbeveiliging verplicht?

Wanneer is valbeveiliging verplicht? De wet is hier heel duidelijk over: vanaf een hoogte van 2,5 meter ben je verplicht om valbeveiliging te dragen. Er is nog een regel: wanneer er op lagere hoogte dan 2,5 meter sprake is van verhoogd valgevaar, ben je ook verplicht om valbeveiliging te dragen.

Valbeveiliging is verplicht vanaf een hoogte van 2,5 meter

Valbeveiliging is verplicht vanaf een hoogte van 2,5 meter, gemeten vanaf de hoogte ten opzichte van de grond. Werk je bijvoorbeeld op een heuvel van 10 meter hoogte aan een gebouw, maar slechts op een meter van de grond, dan is het niet verplicht. Maar sta je op dezelfde plek op een platform dat 2,5 meter of hoger is, dan wél.

Valbeveiliging is ook verplicht bij een verhoogd risico op een val

Wanneer je werkt op een plek en een manier waarbij een verhoogd risico is op een val, moet je ook valbeveiliging dragen. Hoe zit dat precies? Denk aan een situatie waarin iemand werkt boven een bassin met gevaarlijke vloeistof. Ook als dat gebeurt op minder dan 2,5 meter hoogte, moet er tóch valbeveiliging worden gedragen. Dit omdat een val zeer gevaarlijke risico’s met zich meebrengt.

Waarom is er eigenlijk gekozen voor 2,5 meter?

2,5 meter klinkt best laag. Toch is er bewust voor deze hoogte gekozen. Uit onderzoek en gegevens blijkt namelijk dat je al bij een val vanaf 2,5 meter een groot risico loopt op blijvend letsel en zelfs overlijden. Daarom is deze hoogte als ondergrens gekozen voor het verplicht dragen van valbeveiliging.

Hoe werkt valbeveiliging dan?

Valbeveiliging werkt eenvoudig: je draagt een harnas dat met een lijn is gezekerd aan een vast en sterk punt. Zo kun je nooit naar beneden vallen, op welke hoogte je ook werkt. Valbeveiliging wordt onder andere gedragen door wegwerkers, glazenwassers en mensen die op een hoogwerker werken.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou