Wanneer is een RI&E verplicht?

Vrijwel alle organisaties dienen een RI&E te maken. Vrijwel alle, dus niet allemaal. Een goede vraag is dan ook: wanneer is een RI&E verplicht? Het antwoord op deze vraag is relatief eenvoudig. Een RI&E is verplicht wanneer organisaties medewerkers in dienst hebben. Kortom: dit komt erop neer dat eigenlijk alleen zelfstandigen en bedrijven zonder medewerkers geen RI&E hoeven te maken.

Een RI&E is verplicht bij medewerkers

Als een bedrijf beschikt over medewerkers die in dienst zijn, is het bedrijf verplicht om een RI&E te maken. Bedrijven zonder werknemers in dienst, bijvoorbeeld bedrijven die werken met vrijwilligers, zijn niet verplicht om een RI&E te maken.

 

Een RI&E is een risico inventarisatie en evaluatie. Dit document is in het leven geroepen om bij te dragen aan de veiligheid, gezondheid en welzijn van medewerkers. Vandaar ook dat een RI&E verplicht is voor bedrijven met medewerkers in dienst. De RI&E benoemt en beschrijft mogelijke risico’s in het bedrijf en legt tevens vast wat er gedaan wordt om deze risico’s te beperken. Natuurlijk wordt er ook bepaald hoe er gehandeld wordt wanneer een werknemer door een beschreven risico wordt getroffen.

 

Het hebben van een RI&E, wanneer deze verplicht is, is niet genoeg: het document moet onderhouden worden. Wanneer er sprake is van nieuwe risico’s of nieuwe protocollen dient de RI&E te worden bijgewerkt door een aangewezen persoon uit de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld de preventiemedewerker zijn.

Hulp bij de RI&E

ARBO centrum biedt op diverse manieren hulp bij de RI&E. Zo kun je onze experts inschakelen om een RI&E te laten verzorgen of controleren of inschrijven voor een preventiemedewerker cursus om binnen de organisatie de aangewezen persoon te worden om de RI&E bij te houden en te handhaven.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.