Waar wordt een stapelaar gebruikt?

In zeer veel verschillende bedrijven. Een stapelaar is een ontzettend veelzijdig voertuig dat op diverse plekken zeer goed van pas komt. Inderdaad: het is een voertuig. Dat betekent dat je om een stapelaar te mogen besturen in het bezit dient te zijn van een stapelaar certificaat.

Wat kan een stapelaar precies?

De stapelaar houdt een beetje het midden tussen een EPT (elektrische pallettruck) en een reachtruck. Een stapelaar ziet eruit als een EPT, maar heeft een belangrijke extra eigenschap: een stapelaar kan ladingen ook omhoog heffen. Een EPT kan deze vervoeren, maar meer dan ladingen een klein beetje liften zodat je ermee kunt rijden, kan-ie niet.

 

Een stapelaar wordt dus niet alleen gebruikt op plekken waar zware pallets (of andere geschikte ladingen) vervoerd moeten worden, maar ook in bedrijven waar ladingen in- en uitgeladen moeten worden of op hoogte moeten worden opgeslagen.

Een stapelaar is vaak onmisbaar in de logistiek

In veel bedrijven in de transport- en logistieksector is een stapelaar onmisbaar. Het is een multifunctioneel apparaat waarmee meerdere belangrijke handelingen kunnen worden uitgevoerd.

 

Een stapelaar kan worden gebruikt om ladingen uit vrachtwagens te halen. Door de vorken op de juiste hoogte te brengen en onder de pallet (of andere geschikte lading) te schuiven, kan deze uit de vrachtwagen worden getild.

 

Vervolgens kan een stapelaar de lading verplaatsen. Je bedient een stapelaar net als een EPT. Bij de meeste stapelaars loop je achter het voertuig aan. De stapelaar zelf kan uiteraard elektrisch aangedreven rijden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een zware lading zelf moet voortduwen. Bij sommige stapelaars sta of zit je op een plateau of stoel achter het voertuig.

 

Een stapelaar kan het complete proces van in- en uitladen op zich nemen, inclusief wegzetten voor opslag. Want net zoals de stapelaar lading uit kan laden, kan deze de lading ook op de gewenste plek neerzetten. En natuurlijk vanaf de opslagplek weer inladen in bijvoorbeeld een vrachtwagen.

 

Een stapelaar wordt dus gebruikt in veel bedrijven die gebruikmaken van een distributiecentrum, expeditie, opslag, loods of magazijn.

Wie mag een stapelaar besturen?

Iedereen met een geldig stapelaar certificaat mag een stapelaar besturen. Dit certificaat behaal je door een stapelaar cursus te volgen. Het is wettelijk verplicht om voor het besturen van bedrijfsvoertuigen over voldoende kennis te beschikken én dit aan te kunnen tonen. Ook een stapelaar is een bedrijfsvoertuig. Het veilig kunnen besturen van dit voertuig is een must. Je werkt er immers mee in drukke omgevingen en verplaatst zware ladingen.

 

De stapelaar cursus wordt afgesloten met een examen. Slaag je voor het examen, dan behaal je het stapelaar certificaat met een geldigheidsduur van 5 jaar.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou