Voor wie is een VCA cursus interessant?

VCA is leidend op het gebied van veiligheid in zeer veel verschillende factoren. Van origine is VCA ontwikkeld voor de petrochemische industrie. Daarin bewees deze “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers” al snel zijn waarde. Maar voor wie is een VCA cursus interessant? Dat is zeker niet alleen voor mensen die werkzaam zijn in de petrochemische industrie, of alleen voor aannemers (zoals de naam wellicht doet vermoeden). De kans is groot dat ook in jouw branche VCA de standaard vormt. Eenvoudig gezegd kun je stellen dat in alle sectoren met risicovolle beroepen VCA de norm is. 

Waarom is VCA zo belangrijk?

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om voor werknemers zo veilig mogelijke werkomstandigheden te creëren. Werknemers zijn wettelijk verplicht om aan te tonen dat zij over voldoende kennis beschikken om hun werkzaamheden veilig uit te voeren. Dit maakt VCA zeer belangrijk. VCA is namelijk de meest gebruikte en overal in Nederland geaccepteerde manier om aan te tonen dat aan de wettelijke eisen is voldaan.

 

Voor wie is een VCA cursus interessant? Het eenvoudige antwoord is: voor iedereen die werkt in een sector waarin VCA veel gehanteerd wordt of zelfs verplicht is. VCA is niet wettelijk verplicht, maar veel werkgevers verplichten deze alsnog. De cursus is eigenlijk alleen niet interessant voor mensen met een beroep waarin geen sprake is van de risico’s die door VCA worden behandeld. Administratieve medewerkers van een bouwbedrijf bijvoorbeeld, hebben in principe weinig baat bij VCA. Maar iedereen die werk uitvoert waaraan bepaalde veiligheidsrisico’s zijn verbonden, heeft baat bij een VCA cursus.

Voor wie is een VCA cursus interessant?

VCA is er in diverse vormen. Dit maakt een VCA cursus interessant voor vrijwel iedereen die werkzaam is in de sectoren waarin de VCA vaak gehanteerd wordt. Van bouwbedrijven tot transport en logistiek en van grondwerkbedrijven tot schoonmaakbedrijven en meer.

 

VCA richt zich op uitvoerende medewerkers, leidinggevende medewerkers en detacheerders. Die laatste groep verbaast mensen nog wel eens. Toch is het heel logisch dat er een VCA voor de uitzendbranche is. Detacheerders zenden vaak personeel uit naar bedrijven die werken in risicovolle sectoren. Detacheerders dienen daarom dan ook kennis te hebben van veiligheid. Dit zodat zij het juiste personeel kunnen uitzenden.

 

Bij uitvoerende werknemers en leidinggevende werknemers maakt VCA ook onderscheid. Voor een deel zijn het VCA basiscertificaat (voor uitvoerende werknemers) en het VCA VOL certificaat (voor leidinggevende werknemers) gelijk. Het VCA VOL certificaat behandelt echter niet alleen de eigen veiligheid, maar ook die van teamleden en hoe jij deze als leidinggevende kunt waarborgen.

 

Een VCA cursus is niet alleen interessant wanneer je al werkzaam bent in een functie waarin VCA gebruikelijk is (overigens wordt VCA hierin vaak verplicht door de werkgever). Heb jij bijvoorbeeld interesse in een carrièreswitch? Je kunt dan jouw kansen op het vinden van een nieuwe baan vergroten door alvast je VCA te halen. Iedereen kan namelijk een VCA cursus volgen.

 

Werknemers die de ambitie hebben om een leidinggevende functie te gaan vervullen, kunnen ook alvast een VCA VOL certificaat halen. VCA is overigens niet alleen interessant voor werknemers in loondienst, maar ook voor ZZP’ers.

Een andere reden waarom een VCA cursus interessant is

Een andere reden waarom een VCA cursus interessant is, is omdat dit de kans dat je direct slaagt voor je examen vergroot. Je kunt ook examen doen zonder cursus. Een cursus is echter de perfecte manier om voor te bereiden. Bij ARBO centrum wordt de VCA cursus altijd verzorgd door een ervaren veiligheidsexpert met ruime ervaring. Je krijgt uitleg over alle examenstof en oefent deze ook. Het slagingspercentage onder onze cursisten is bijna 100%.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »