Wat is een stootpet?

In sommige omgevingen is het verplicht om een veiligheidshelm te dragen. Denk maar aan de bouw: op plekken waar gebouwd wordt, dragen alle medewerkers een bouwhelm. Er zijn genoeg plekken waar het niet verplicht is om zo’n helm te dragen. Wanneer er geen sprake is van een risico op vallende voorwerpen, is het dragen van een veiligheidshelm niet verplicht. Toch kan het zo zijn dat je goede bescherming wilt. Bijvoorbeeld omdat er wel een risico op stoten is. Dan is een stootpet de ideale oplossing.

Wat is een stootpet?

Een stootpet staat ook bekend als een veiligheidspet. Dit is een pet die oogt als een normale baseball cap. Toch is hij zeker niet alledaags, want de bovenkant van de pet is namelijk verstevigd. Hierin is een kunststof schaal verwerkt. Deze laag kunststof, die is voorzien van schokabsorberende elementen, biedt zeer goede bescherming tegen stoten of een kleine impact. Het dragen van een stootpet helpt bij het voorkomen van hoofdwonden en ander letsel aan het hoofd.

 

Een stootpet zorgt dus voor extra veiligheid. Een bijkomend voordeel is dat je helemaal niet ziet dat je met een veiligheidspet te maken hebt. Een stootpet oogt als een normale pet, is ook leverbaar in diverse kleuren en kan bij ARBO winkel zelfs worden voorzien van een eigen logo.

Wie dragen stootpetten?

Stootpetten worden in veel verschillende beroepen en tijdens veel verschillende werkzaamheden gedragen. Vaak heb je als buitenstaander niet eens door dat er een stootpet gedragen wordt. Je denkt misschien dat de beveiliger van de kroeg waar je een drankje gaat doen gewoon een pet op heeft, maar heel vaak zal dit een stootpet zijn. Ook worden stootpetten vaak gedragen door mensen die werken in krappe ruimtes of waar er op een andere manier sprake is van een verhoogd risico van het stoten van je hoofd.

Is een stootpet verplicht?

Het dragen van een stootpet is niet wettelijk verplicht. Dit kan echter wel worden verplicht door je werkgever of opdrachtgever. Een stootpet mag altijd worden gedragen. Is er echter een risico op vallende voorwerpen, dan volstaat een stootpet niet en moet er verplicht een veiligheidshelm worden gedragen.

Koop je stootpet bij ARBO winkel

Ben jij op zoek naar een goede stootpet? Bestel deze dan direct in de webshop van ARBO winkel. Je hebt keuze uit diverse exemplaren, waaronder een stootpet voorzien van eigen opdruk of logo.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou